Egészségpolitika

Egészségpolitika archívum

ÚJ

Újabb óriásfúziók várhatók a gyógyszeriparban

A 466 milliárd dollárosra taksált tavalyi globális gyógyszerpiac nagyarányú bővülése várható az idén is. Az új EU-tagok gyógyszerpiaca alig nyolc százaléka az EU15 forgalmának, de a növekedés régiónkban jóval nagyobb: az IMS egyik felmérése megállapítja, hogy 1998 óta átlagosan 16 százalékos volt itt a gyarapodás, szemben a régi tagországok azonos időszaki nyolcszázalékos növekedésével. Előrejelzésük szerint 2006-ig több mint kilencszázalékos átlagos évi növekedés várható a térségben. A francia-német Aventis és a francia Sanofi-Synthélabo gyógyszergyártó április 26-án bejelentett, egyesüléssel létrejövő vállalatát csak az amerikai Pfizer és a brit-amerikai GlaxoSmithKline előzi meg a világ gyógyszeriparában. Az egyesüléstől évi 1,6 milliárd eurós költségcsökkenést várnak. A fúzióban érintett mindkét cég nagy szereplőnek tekinthető itthon. A Világgazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Veszi a Richter a Richtert

Saját részvény vásárlására adott megbízást a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. - jelentette be tegnap a társaság. A cég a HVB Bank Hungary Rt. részére adott megbízás keretében 30 ezer saját részvényt vásárol majd a BÉT-en. A mennyiség egyébként nem is olyan kicsi, hiszen tegnap mintegy 36 ezer gyószerpapír cserélt gazdát a parketten. A társaság közleménye szerint a részvényeket bónuszprogramjához kívánja felhasználni. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Új mentőautókat adtak át

Az Országos Mentőszolgálat 12 új mentőautóhoz jutott, a gépjárművek egyikének kulcsát Kökény Mihály szakminiszter adta át a mentőszolgálat vezetőjének a fővárosban. A miniszter elmondta, a tárca az idén több mint kétmilliárd forintot költ az elavult mentőautók cseréjére és az év végéig összesen 260 új járművet kap az OMSZ. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Vérteszt: két cég helyett egy

Az eddigi két cég helyett a jövőben várhatóan csak egy szolgáltat majd berendezéseket a vértesztek elvégzéséhez. A döntéshozó ezt a minőségi ellátással indokolja, míg a másik oldal monopolhelyzettől tart. A döntést a vesztes cég a közbeszerzési döntőbíróságon megtámadta. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója szerint semmiféle gondot nem okozhat a mostani változás. Automata gépeket akartunk, és nem félautomatákat. Így egyrészt munkaerőt takarítunk meg, másrészt csökken a hiba lehetősége - hangsúlyozta a főigazgató. A Népszabadság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Vizsgálat a háziorvosi szolgálatnál

Vizsgálatot rendelt el a csepeli háziorvosi szolgálatnál és az orvosi ügyeletnél a kerület alpolgármestere annak kapcsán, hogy egy életveszélyes állapotban lévő férfi későn jutott megfelelő orvosi ellátáshoz. Az ügyeletes orvosok nem biztosítottak a fiatal tornaedző számára megfelelő ellátást, mivel nem ismerték fel az agyhártyagyulladás tüneteit, a mentők pedig az elmondott panaszok alapján úgy ítélték meg, hogy nem kell a lakásra kiszállniuk. A Magyar Hírlap hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Újra népszavazásról dönt az Ab

Ma kerül az Alkotmánybíróság teljes ülése elé a kórház-privatizációval kapcsolatos népszavazás kiírásáról szóló országgyűlési határozat. A testület két állampolgár beadványa nyomán vizsgálja meg a jogszabály alkotmányosságát. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Veszprémi döntés és ellenállás

Elutasították a veszprémi önkormányzati képviselők a megyei kórház dolgozóinak azt a követelését, hogy az intézmény előtt lévő autóparkoló maradjon továbbra is - ingyenesen - a kórház alkalmazottainak a használatában. A Népszabadság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Újrakezdődhet a gyógyszerárháború

Az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek találta azt a kormányrendeletet, amely április 1-jétől hat hónapra 85 százalékon hibernálta a gyógyszerárakat. Ugyanakkor a testület elutasította a gyógyszergyártók azon indítványait, amelyek a gyógyszerárak befagyasztásával kapcsolatban az árak megállapításáról szóló törvény felhatalmazó szabályának az alkotmányellenességét állították. A gyógyszergyártók - nem meglepő módon - örömmel fogadták az Alkotmánybíróság állásfoglalását. Megfigyelők szerint az elmúlt hónapok gyógyszercsatái és a mostani fordulat megingathatják Kökény Mihály egészségügyi miniszter pozícióját. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Új gyógyszerpiaci szabályozás

Nyár végéig elkészül az új gyógyszerpiaci szabályozás. Célja -a költségek kordában tartása - áll a tervezetben. Egészségügyi piacfelügyeleti hatóságot is létrehoznának. A dokumentum előkészítői szi-gorítanák a reklámozást és ösz-tönöznék az olcsóbb szerek használatát is. Az OEP jogot kap-na a pénzek átcsoportosítására a kórházi és a gyógyszerbüdzsé között. A dokumentumról jövő héten egyeztetnek a gyógyszer-cégek és -forgalmazók a kor-mány képviselőivel. A kormány tegnap tárgyalt az egészségügyi reformról is, mi-közben a francia kabinet beteg-irányítással akarja kiegyensú-lyozni a betegkassza hiányát. A Világgazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Vita az egészségügyi reformról

A tb-járulékot fizető állampolgárok is tagjai lehetnek a betegek gyógyítását szervező társaságoknak - áll az ellátásszervezésről szóló törvényjavaslat ma ismét a kormány elé kerülő változatában. Az eredeti elképzelés szerint azok pályázhatnának, akik az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól várható éves gyógyítási költségeik 10 százalékával az induláskor rendelkeznek, s az összeg felét azonnal a gyógyítás feltételeinek javítására kellene fordítaniuk. Ettől már jövőre 50 milliárdos forrásbővülést vár a reformért felelős kormánybiztos. Főként bankok, biztosítók pályázataira számítanak. Az egészségügyi reformot jelképező koncepció lényege: ellátásszervezők ékelődnének az OEP és a gyógyintézmények közé azzal, hogy az optimális betegutat jelöljék ki a pácienseknek. Az MSZP parlamenti frakciója és a párt egészségügyi tagozata támogatja az ágazat átalakítását A kormány mai ülésén várhatóan a törvénykoncepció társadalmi vitájának ütemezéséről dönt. A tervek szerint az őszi parlamenti elfogadást követően jövő áprilisban vetetnék azt be. A köztársasági elnök nyitja meg jövő hétfőn a nemzeti egészségügyi kerekasztal alakuló ülését. A Világgazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


| | | 4 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop