A képernyő előtt töltött idő veszélye

Egy új vizsgálat szerint a képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyi fejlődésére: az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális média használatát.


A reggeli készülődés rémálma

Egyes családokban, ha szabad így fogalmazni, pokoliak a reggelek. Az a negyven perc, ami a gyerekek felkelése és elindulása között eltelik, kibírhatatlan is tud lenni. Amikor az ember lánya késve és szétszórtan elindul az iskola felé, azonnal látható: a reggeli készülődés bonyolult és átláthatatlan feladatrendszer egy iskolás számára.


Tippek iskolakezdéshez

Elkezdődött az iskola, érdemes kialakítani a napi rutint a családban, illetve vegyük sorra az alábbiakat.


Iskolakezdés előtt – korábban az ágyba

Nem árt, ha a gyerekek legalább egy héttel az iskolakezdés előtt változtatnak alvási szokásaikon, korábban mennek aludni, különben az alváshiány romló iskolai teljesítményhez vezethet.


Elsősegély dackorszakban

Tombolnak, kiabálnak, földhöz csapják az éppen a kezük ügyébe kerülő tárgyat... A két-három éves gyerekek dühkitöréseit a szülők kénytelenek elviselni. De hogyan őrizhetik meg a nyugalmukat? A "dackorszak" a gyermekek két-három éves korában köszönt be.


A mobilfüggőséget kezelni kell

A lányok kétszer annyira hajlamosak az okostelefon-függőségre, mint a fiúk: többet használják a közösségi médiát és az üzenetküldő alkalmazásokat - egy szöuli tanulmány szerzői szerint, amely a Pediatrics and Child Health folyóiratban jelent meg.


A túlzott tisztaság leukémiát okozhat

A túlzott higiéné állhat a gyermekkori leukémia hátterében Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet kutatója szerint, aki 30 év alatt összegyűlt bizonyítékai alapján állítja, hogy az immunrendszer veszélyessé válhat, ha az élet korai szakaszában nem találkozik elég kórokozóval. A tanulmány a Nature Reviews Cancer című szaklapban jelent meg.


Mi kerül a kicsik tányérjára?

Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye eltér a felnőttekétől, ezért az ünnepek alatt sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja.


Mit játsszunk, ha beteg a gyerek?

A beteg kisgyereknek elsősorban nyugalomra, pihenésre van szüksége. Nehéz azonban lekötni, nyugton tartani, az pedig nem jó, ha egész nap megy a TV. Próbálkozzunk inkább tartalmas játékokkal. A gyerek gyógyul, és hasznos időt tölthetünk együtt.


Kész a leckéd?

Még nem is olyan régen elég volt, ha a gyerek tisztán, rendesen felöltözve és jól tápláltan elment az iskolába. Az iskola és a házi feladat valaha a gyerekről szólt – ma már nem.


2 |
data-full-width-responsive="true">