Iskolakezdés előtt – korábban az ágyba

Nem árt, ha a gyerekek legalább egy héttel az iskolakezdés előtt változtatnak alvási szokásaikon, korábban mennek aludni, különben az alváshiány romló iskolai teljesítményhez vezethet.


Elsősegély dackorszakban

Tombolnak, kiabálnak, földhöz csapják az éppen a kezük ügyébe kerülő tárgyat... A két-három éves gyerekek dühkitöréseit a szülők kénytelenek elviselni. De hogyan őrizhetik meg a nyugalmukat? A "dackorszak" a gyermekek két-három éves korában köszönt be.


A mobilfüggőséget kezelni kell

A lányok kétszer annyira hajlamosak az okostelefon-függőségre, mint a fiúk: többet használják a közösségi médiát és az üzenetküldő alkalmazásokat - egy szöuli tanulmány szerzői szerint, amely a Pediatrics and Child Health folyóiratban jelent meg.


A túlzott tisztaság leukémiát okozhat

A túlzott higiéné állhat a gyermekkori leukémia hátterében Mel Greaves, a Brit Rákkutató Intézet kutatója szerint, aki 30 év alatt összegyűlt bizonyítékai alapján állítja, hogy az immunrendszer veszélyessé válhat, ha az élet korai szakaszában nem találkozik elég kórokozóval. A tanulmány a Nature Reviews Cancer című szaklapban jelent meg.


Mi kerül a kicsik tányérjára?

Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye eltér a felnőttekétől, ezért az ünnepek alatt sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja.


Mit játsszunk, ha beteg a gyerek?

A beteg kisgyereknek elsősorban nyugalomra, pihenésre van szüksége. Nehéz azonban lekötni, nyugton tartani, az pedig nem jó, ha egész nap megy a TV. Próbálkozzunk inkább tartalmas játékokkal. A gyerek gyógyul, és hasznos időt tölthetünk együtt.


Kész a leckéd?

Még nem is olyan régen elég volt, ha a gyerek tisztán, rendesen felöltözve és jól tápláltan elment az iskolába. Az iskola és a házi feladat valaha a gyerekről szólt – ma már nem.


Elsősegély dackorszakban

Feleselés, dührohamok, hatalmi harc - a kamaszkorban újra napirendre kerülnek a kisgyerekkorból már jól ismert problémák. Ebben az életszakaszban a gyermekeknek fizikailag végérvényesen le kell válniuk szüleikről, és ez nem éppen fájdalommentes folyamat. Egyik fél számára sem!...


Kezdődik az iskola

Kezdődik a tanítás. Ismét visszaállnak tehát a "megszokott hétköznapok". Mivel is jár együtt ez a visszazökkenés?


Gyermekkori lelki hegek

Csalódás, félelem, fájdalom, düh: a nehéz gyermekkor sebeket ejt a lelken. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ennek nyomait egy életen át kell viselni. A legújabb kutatások szerint képesek vagyunk arra, hogy megszabaduljunk múltunk árnyékaitól...


2 |