Vérnyomáscsökkentő étkek
Túl magas a vérnyomása? Sószegényen kell táplálkoznia? Próbálja ki ízletes receptjeinket! Meglátja, családja is Önnel fog tartani...
(Az adagok 4 személyre szólnak.)
Karfiol-brokkoli leves
Hozzávalók: 40 dkg karfiol, 40 dkg brokkoli, 1 puha körte, 3 gerezd fokhagyma,1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál olaj, frissen őrölt fekete bors, fél citrom reszelt héja, 1 l sótlan zöldségleves, 2 dl lefölözött aludttej, 1 evőkanál szezámmag
Elkészítése: a karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük. A körtét meghámozzuk, magház nélkül kockákra vágjuk! A megtisztított fokhagymát karikákra szeljük. Az olajat és a vajat felforrósítjuk, a zöldségek, valamint a körte felét beletesszük. Borssal, citromhéjjal ízesítjük, keverés mellett 5 percig pároljuk. Hozzáöntjük a levest, és lefedve közepes lángon 20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Beletesszük a maradék karfiolt és brokkolit, 10 percig állni hagyjuk, de nem főzzük, majd aludttejjel és a szezámmaggal finomítjuk a levest. Ízlés szerint citromfűvel, citromcsíkokkal tálaljuk.
Csicseriborsós zöldségtál
Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db közepes nagyságú padlizsán, 1 db piros húsú paprika, 2 db kis cukkini, 20 dkg mélyhűtött zöldbab, 2 db húsos paradicsom, 5 evőkanál olívaolaj, 1-1 csipet őrölt szegfűbors, fahéj, koriander, Cayenne-bors, sáfrány és frissen őrölt bors, 1 kávéskanál apróra vágott mentalevél, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem
Elkészítése: a csicseriborsót 6 óráig 1,5 l vízben áztatjuk, majd 1,5 óra alatt puhára főzzük. A felforrósított olajban megpirítjuk a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát. Beletesszük a kockára vágott padlizsánt, cukkinit, paprikát, a meghámozott és negyedbe vágott paradicsomot, a darabokra vágott zöldbabot és a lecsepegtetett csicseriborsót. Felöntjük a csicseriborsó főzőlevével, s lassú tűzön, lefedve 25 percig főzzük. Végül újraízesítjük. Mentával és petrezselyemmel megszórjuk. Natúr joghurttal tálalhatjuk.
Burgonyás – édeskömény-saláta
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy édesköménygumó, 1,5 dl sótlan zöldségleves,2 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál olaj,1 kis fej vöröshagyma, frissen őrölt fehér bors, 1 evőkanál napraforgómag
Elkészítése: a burgonyát kevés vízben, héjában megfőzzük, meghámozzuk és felszeleteljük. Az édesköményt és a zöldjét apróra vágjuk, majd 3 percig forró vízben blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A burgonyát és az édesköményt összekeverjük, leöntjük a levessel. Az olajból, borssal, ecettel, vékony karikára vágott hagymával készült marináddal leöntjüka zöldségeket. Pirított napraforgómagot szórunk a tetejére.
Magos zsemle salátával
Hozzávalók: 4 hosszú magos zsemle, 12,5 dkg édesköménygumó, 12,5 dkg chikorée-saláta, 1 mandarin, 50 g kék szőlő, 10 dkg pulykamell, 40 g félzsíros margarin, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál citromlé, bors, chikorée-levelek és az édeskömény zöldje
Elkészítése: a megtisztított chikorée-t csíkokra vágjuk, az édesköményt felszeleteljük, zöldjét apróra vágjuk, a mandarint gerezdekre szedjük, a szőlőt félbevágjuk és kimagozzuk. A pulykamellet csíkokra szeljük. A citromléből, olajból és borsból készült marináddal meglocsoljuk a hozzávalókat. A zsemlét félbevágjuk, margarinnal megkenjük. Alulra chikorée-levelet teszünk, erre kerül a saláta. Végül beborítjuk a zsemle másik felével.
J. Zs.