Tenyérakupunktúra

Az akupunktúra több ezer éves kínai gyógymód, mely a test energetikai rendszerében lévő meridiánvonalak mentén tájékozódik. A különféle betegségek kezelésénél pontos előírások alapján, az energiapontok felett vékony tűket vezetnek a bőrbe. A tűszúrások okozta stimuláció célja, hogy harmóniába hozza a szervezet energiáinak működését, s ezáltal segítsen a gyógyulásban. Európában mind ez idáig a test- és a fülakupunktúra vált ismertté és népszerűvé. Ám a Távol-Keleten egyre nagyobb teret hódít a tenyérakupunktúra, melyet hazánkban jelenleg egyetlen orvos - Dr. Balogh Cicke, az 1991 óta Magyarországon praktizáló mongol származású doktornő - alkalmaz, akit a módszerrel kapcsolatos részletekről kérdeztem.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(3):21-21   Celsus Kft. | Sziebig, T.
ideál : Honnan ered a tenyérakupunktúra?

- 1970-ben Dr. Tae Woo Yoo koreai orvos figyelt fel arra, hogy a kézen - a kézfejen és a tenyéren - megtalálhatók az egész test akupunktúrás pontjai. Erre úgy jött rá, hogy megfigyelte a páciensek tüneteihez mindig kapcsolódik a kéz bizonyos pontjainak fájdalma, érzékenysége . Idővel kitapasztalta, hogy mely betegségekhez mely pontok tartoznak, s szép lassan kirajzolódott előtte a kézen elhelyezkedő emberi test ábrázata.

ideál: A tenyéren és a kézfejen - a testhez hasonlóan - meridiánvonalak mentén helyezkednek-e el az energiapontok?

- Igen a tenyéren találhatók a jin energiát, míg a kézfejen a jang energiát tartalmazó meridiánok. Ezek közül kettő (a központi meridiánok) kulcsfontosságú. Egyik a kormányzómeridián , mely a kézfejen a középső ujj mentén a csuklóig fut. A másik a befogadómeridián , ami viszont a tenyéren található, s szintén a középső ujj vonalán a csuklóig tart. A kormányzómeridián mentén találhatók a gerincoszlophoz tartozó akupunktúrás pontok, míg a befogadómeridiánhoz azon szervek energiapontjai tartoznak, melyek - az emberi testet szemből nézve - a középvonal mentén helyezkednek el, a toroktól kezdve a gyomron át a nemi szervekig.

ideál : Minden esetben megtalálható-e a beteg panaszát indokló, a probléma valódi okát jelölő akupunktúrás pont? Hiszen vannak olyan betegségek, melyeknél a beteg szerv a test más területére sugárzik ki, és ott okoz fájdalmat.

- Létezik egy speciális műszer, mely segít a diagnosztizálásban, mégpedig oly módon, hogy végigpásztázza a beteg kézfelületét, és pontosan megtalálja a fájdalmas területeket. A kézen lévő érzékeny pontok mindig azt jelzik, hogy valójában mely szervnél kell keresni a tünetek kiváltó okát. Így fejfájás esetén precízen meg lehet mondani, hogy melyik nyaki csigolya okozza a panasz és az annak megfelelő energiapontot lehet kezelni. A nyaki csigolyák akupunktúrás pontjai a gerincet jelölő kormányzómeridián mentén találhatók. A kézfejen a középső ujj második ujjpercének kezdetétől indul lefelé a gerinc vonala. Ennek megfelelően a nyaki csigolyák pontjai a második ujjperc tetején - egymás alatt - találhatóak, és egyenként reagálnak a stimulálásra. Ha egy pont érzékenyebben vagy fájdalommal reagál, akkor az annak megfelelő nyaki csigolyánál probléma van.

ideál: Milyen betegségeket lehet gyógyítani tenyérakupunktúrával?

Minden orvosilag diagnosztizálható betegség kezelhető ezzel a módszerrel.

  • A pszichés problémákat - mint a depresszió - is lehet enyhíteni , hiszen az idegrendszer különböző területeinek akupunktúrás pontjai megtalálhatók a kézen.
  • Nagyon eredményes a tenyérakupunktúrával történő fájdalomcsillapítás a gyógyíthatatlan betegségek esetén.
  • Migrén és meddőség kezelésében is jó eredménnyel alkalmazható.

ideál: Hogyan történik a kezelés?

- Miután megkerestük a kézen a betegségnek megfelelő akupunktúrás pontokat, egészen apró, néhány milliméter hosszúságú és hajszálnyi vastagságú tűket szúrunk a megfelelő helyre, és a kezelés ideje alatt ezeket óvatosan masszírozzuk, nyomkodjuk. Így a kis tűk stimulálják az adott ponthoz tartozó szervet, s ezáltal segítenek egyensúlyba hozni a testen belüli energiaáramlást.

ideál: Milyen gyakorisággal javasolt a tenyérakupunktúrás kezelések alkalmazása, és hány percig tart egy kezelés?

- A betegségek nagy többségénél kúraszerű alkalmazást javasolunk, hetente két-három alkalommal fél órát. Egy kúra általában 10 kezelésből áll. Természetesen vannak a megszokottól eltérő esetek, pl. a fájdalomcsillapítás, amikor a kezelés naponta többször megismételhető.

ideál: Milyen előnyei vannak a tenyérakupunktúrának a testakupunktúrával szemben?

  • Sokszor hatásosabb, mint a testakupunktúra.
  • A kéz kezelése sokkal egyszerűbb: nem kell a betegnek levetkőznie, ágyra feküdnie, csupán a kezét kell szabaddá tennie.
  • A kézen könnyebben és pontosabban megtalálhatók az akupunktúrás pontok.
  • Az akupunktúrás kezelések a tenyéren naponta többször megismételhetők, míg a testen nem.

Sziebig Tímea

|
2004-02-22 11:04:45


Az akupunktúra során kikapcsol az agy

Brit kutatók az agyról készült felvételekkel bebizonyították, hogy az akupunktúra úgy csillapítja a fájdalmat, hogy kikapcsolja az agy fájdalomközpontját.


Akupunktúra?

A Health magazin munkatársa derékfájdalmai miatt keresett fel egy akupunktúrás központot. Az alábbiakban így számolt be tapasztalatairól.


Az akupunktúra enyhíti az emlőrákhoz kapcsolódó kimerültséget

Emlőrákos nők körében vizsgálva az akupunktúra hatását brit kutatók megállapították, hogy a módszer enyhítette a páciensek kimerültségét, csökkentette szorongá...


Fogorvosi kezelés előtt fül-akupunktúra csökkentheti a félelmet

Jelentősen csökkenti a fogorvosi kezelések előtt álló páciensek félelmét a fülön végzett akupunktúra.


Az akupunktúra jól hat a titokzatos tünetekkel járó betegségekre

Az akupunktúra jól hat a titokzatos tünetekkel jelentkező páciensekre, ezért érdemes lenne hozzáadni a diagnózis nélküli egészségügyi problémákra rendelkezésre ...


hirdetés