Formás keblek
Alakformáló mellmasszázs

Manapság még kevesen tudnak arról a sokakat érintő információról, miszerint az eredeti tartásához és formájához képest megereszkedett, kevésbé rugalmas mell állapotán nem csupán a plasztikai sebész, hanem masszőr is segíthet. A mellmasszázs alkalmazásáról és eredményességéről Halász László gyógymasszőrrel beszélgettem.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(5):33-34   Celsus Kft. | Sziebig, T.
ideál: A mell masszírozásával kapcsolatban él a köztudatban egy hiedelem, miszerint a női test ezen területét nem szabad masszírozni, mert az ártalmas lehet. Mi a véleménye erről?

- A hagyományos frissítő masszázs "szabályai" valóban tiltják a test egyes területeinek masszírozását. Ám orvosi javallatra lehet a hasat masszírozni, a visszeres lábnak a nyirokmasszázs kifejezetten jót tesz és a mell is masszírozható.

ideál : Milyen hatása van a szakszerű mellmasszázsnak?

- Ezzel a módszerrel feszesíteni, illetve kissé növelni lehet a mellet. A növekedés mértéke nagyjából megegyezik a menstruációs időszak alatt tapasztalható mellnövekedéssel, ami elég látványos tud lenni. Ám nem szabad azt gondolni, hogy a mellmasszázs hatása megegyezik a plasztikai beavatkozás eredményével! Annál viszont minden szempontból kíméletesebb, és egyáltalán nem okoz fájdalmat.

ideál : A mellmasszázs minden esetben eredményes?

- Leginkább akkor hatásos, ha a mell még nem veszítette el teljesen a formáját. Így, ha valakinek kicsit kezdenek megereszkedni a mellei, illetve kezdik elveszíteni eredeti rugalmasságukat, jó eredmény érhető el, azonban csodát tenni nem lehet. Érdemes megelőzés céljából is alkalmazni, hiszen képes lelassítani a mell megereszkedését és összeesését.

ideál : Lehet-e tudni előre, hogy a módszer alkalmazása kinél lesz hatásos és kinél nem?

- Igen, a masszőr meg tudja állapítani, hogy milyen esély van a változásra, továbbá a kötőszövetek állapotából azt is lehet látni, kinek van hajlama arra, hogy melle évekkel később nagyon megereszkedjen.

Mikor ajánlott mellmasszázst alkalmazni?

  • Menstruáció előtti mellfájdalmaknál
  • Terhesség és szoptatás időszakában - főleg, ha kevés a tej vagy fáj a mell
  • Mirigygyulladás vagy mirigyesebb, illetve érzékeny mell esetén

ideál : Milyen elemekből és hogyan épül fel a kezelés?

- Ez a masszázstechnika többféle módszer elemeit tartalmazza, melyek hatása összeadódik. Így a teljes kezelésnek csak egy részét teszi ki a mell masszírozása.

A kezelés a lábfejen végzett reflexzónamasszázzsal kezdődik: a lábfej felső részén helyezkedik el a mellzóna, melyet a lábujjaktól a lábfej irányába mélysimítással masszírozunk. Ez a technika kismamáknak is javasolt, mert fokozza a tejtermelődést.

A kezelés része továbbá a háti csigolyák(5- 10-ig) mentén elhelyezkedő mellkasra ható - hólyagcsatornán lévő - akupresszúrás pontok stimulálása, mely javítja a testtartást, ezáltal erősíti a kívánt hatást.

Mindezek után következik a mell masszírozása, erősen koncentrálva a mell környékén lévő akupresszúrás pontokra. Az egyik ilyen pont a mellbimbó vonalában a mell alatt (a gyomormeridiánon), a másik a hónaljredő szélén (a lépmeridiánon) található.

Majd a mellállományt is masszírozzuk hasonló technikával, mint ahogy a kozmetikus masszírozza az arcot.

Végül egy dekoltázsmasszázzsal zárul a kezelés.

A teljes masszázs 20-30 percet vesz igénybe.

ideál : Általában hány kezelés után lehet észrevenni a változást, és összesen hány alkalommal szükséges elvégezni a masszírozást?

- A változás többnyire már a második kezelés után feltűnik, azonban minimum öt, maximum tíz (egymást szorosan - egy-két naponta - követő) alkalomra van szükség ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt, és az tartós maradjon. A megtartás érdekében egyébként érdemes a kúrát félévente-évente megismételni.

ideál : Szükséges-e valamilyen készítmény a masszírozáshoz?

- Igen, létezik egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett afrikai gyógynövény tartalmú termék, melyet nagy előszeretettel alkalmazunk. Ezenkívül az aromaterápia is rendkívül hatásos. A geránium- és az ylang-ylang olaj kitűnően megfelel erre a célra, valamint striák megjelenése esetén rózsaolajjal lehet csökkenteni a csíkok erősségét.

ideál : A kúrák közötti időszakokban hogyan lehet otthon, egyénileg rásegíteni a mell karbantartására?

- Több kozmetikumcsalád is forgalmaz különféle feszesítőkészítményeket, melyek mellápolásra szolgálnak. Ezekkel nyugodtan lehet saját kezűleg masszírozni. Arra kell figyelni, hogy a masszírozás mindig felfelé, a torok irányába történjen! Bár a mell és környéke rendkívül érzékeny terület, amennyiben a hölgy egészséges, a saját magának végzett masszírozással nem árthat.

Sziebig Tímea

|
2004-04-22 19:39:38


Gyógyfüvek és az influenza

Az alább felsorolt néhány gyógynövény erősíti az immunrendszert, és segít leküzdeni a betegséget a téli hónapokban. Tea, vagy táplálékkiegészítő formájában is...


Téli tippek

A fényhiányos, szürke napok miatt energiaszintünk jóval alacsonyabb, gyakran vesz erőt rajtunk a fáradtság. A nők 60, a férfiak 35 százaléka egész nap csak szöszmöt...


Gyógynövények nőknek

A természetes női ritmus, a havi vérzés és később a menopauza - gyakran pszichikai és fizikai panaszokkal - befolyásolják a nők mindennapjait. Íme néhány speciális n...


Egy kis segítség a májnak

A máj a méregtelenítés fő szerve, amely általában el is végzi a munkáját. Különösen az ünnepek után azonban nem árt neki egy kis támogatás az alábbi ételek, ita...


Hideg zuhany, jegelés, borogatás...

A hideg vizet, havat és jeget már évszázadok óta alkalmazzák gyógyító célokra. Hideggel gyógyít a Kneipp-kúra, vagy a különböző fürdők, zuhanyok, borogatások é...


hirdetés