Homeopátia: nem kell bizonyítani a hatásosságot

Az OGYÉI közleményével az MTA Orvosi Tudományok Osztálya állásfoglalására reagált.


Állásfoglalás a homeopátiás szereket illetően

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a gyógyszereket.


Miért ostobaság a homeopátia?

Ha betérünk egy drogériába vagy bioboltba, biztos, hogy minden nyavalyánkra találunk szert a homeopátiás készítményeket tároló polcokon, a köhögéstől és láztól az álmatlanságon át az asztmáig.


Emlékezik a víz?

Húsz évvel ezelőtt óriási szenzáció volt az egyik legvitatottabb tudományos kutatás eredményének közlése a rangos Nature című folyóiratban. Jacques Benveniste francia tudós nem kevesebbet állított ugyanis, mint hogy a tiszta víz valahogy emlékszik arra, mit tartalmazott korábban.


A homeopátiás szereknek semmi hatásuk nincsen, csupán placeboként hatnak?

Placebo-hatásról akkor beszélünk, ha – mint ahogy az a klinikai kísérletekből kiderült – az inaktív cukortablettát kapó betegek valóban jobban érzik magukat, mint azok, akik semmilyen kezelést nem kapnak. Egy újabb elemzés szerint azonban, amelyben összehasonlították a homeopátiás szereket és az orvosságokat, a homeopátiás szerek placebóként hatnak.


1

Web Design & Development Prowebshop