Stresszoldás kineziológiával

Már Magyarországon is sok helyen foglalkoznak kineziológiával és annak különböző ágaival. Hogy miben rejlik a módszer sikere, azt leginkább saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hiszen mind problémáink, mind a kezelés menete meglehetősen személyre szabott.

Arról azonban általánosságban is beszélhetünk, hogy a natúrmedicina ezen ága miként közelít a lelki és fizikai betegségeket okozó stresszhez, illetve annak oldásához.

kinezológia | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.
"IGAZSÁGVIZSGÁLAT"

Ha csak a mindennapokra gondolunk, már azok is megmutatják, milyen érzékenyen reagálnak izmaink különböző hangulatainkra és egészségi állapotunkra. Ha például feszültek vagyunk vagy félünk, nyakizmaink olyan keménnyé válhatnak, mint a beton ha szomorúnak vagy kimerültnek érezzük magunkat, izomrendszerünkből kimegy a levegő, így szinte összeroskadunk.

Ha feszülten figyelünk valamire, eláll a lélegzetünk is, ami azért van, mert a mell- és a hasizmok összehúzódnak. Akinek pedig valaha volt influenzája, tudja, mennyire fájnak ilyenkor az izmok és a végtagok.

Az izmok tehát érzékeny jelzőrendszert alkotnak, amely -amennyiben hallgatunk rá -bőségesen ellát bennünket információval arról, hogyan is állnak a dolgok testünk és lelkünk legmélyén. Ezt az érzékenységet használja ki a kineziológia, amikor az izomtesztelés módszerével próbál információhoz jutni rólunk, a betegségünkről és főként annak okáról. Ez az oknyomozás a laikus számára talán leginkább a hazugságvizsgálathoz hasonlítható.

STRESSZ ÉS STRESSZREAKCIÓ

Minden egyes élethelyzetben, életünk különböző helyszínein, időpontjaiban tudatosan magunkba kell tekintenünk, hogy elemezzük az adott helyzetet: "valóban az a legjobb, amit e percben teszek?"Ha nem, akkor abba kell hagynunk, ki kell szállnunk a dologból. Ha ez nem lehetséges, el kell engednünk magunkat. Hagynunk kell, hogy a dolgok menjenek a maguk útján anélkül, hogy mi különösebben részt vennénk bennük. Így megszabadulhatunk a felesleges stressztől.

Azért gyülemlik fel az emberekben annyi stresszhormon, mert a civilizált társadalom rendje, a szabályok, melyek szerint élünk, megakadályozzák lebomlásukat.

Nem reagálunk annyira ösztönösen, mint az állatok, hanem érzelmeink miatt visszafogjuk magunkat, s ezáltal szorgalmasan gyűjtögetjük a stresszhormonokat. Ha pedig egy stressz hatására felszabaduló hormonmenynyiséget természetes úton nem dolgozunk föl, mert nem "ütünk" vagy nem "futunk el", az hozzávetőlegesen egy hét alatt ürül ki magától, spontán módon. Csakhogy ez szinte lehetetlen, hiszen egy nap alatt több ilyen hatás ér bennünket, így egyre nő a stresszhormonszint, és újabb stressz nélkül is több hétbe tellene, hogy kiürüljön a szervezetből. Amennyiben nem sikerül megszabadulnunk tőlük, tönkreteszik ellenálló képességünket, s ezáltal rontják fizikai és lelki egészségünket. Ez a hormontermelés tehát a testi válasz a szorult helyzetre, a stresszre, és az ebből következő tartós testi elváltozások szabják meg jövőbeni testi magatartásunkat, amennyiben azonos stressz-szituáció ismétlődnék meg. A stresszhormonok pedig ennek következtében egyre csak halmozódnak.

Életünkben persze megszámlálhatatlan, egymástól eltérő stresszhelyzettel találkozunk. Ezek között megkülönböztethetünk fizikai és érzelmi stresszt. Bármelyikről van is szó, a stressz és a stresszre való reakció mechanizmusa között nincs lényegi különbség.

OLDÓDÁS TESTI ÉS LELKI SZINTEN

A kineziológia nem áll meg a diagnosztizálásnál, hanem hatékonyan kezeli is a legkülönbözőbb fizikai, illetve pszihés problémák esetében. Ma már ez is egy lehetséges módja a koncentráció vagy a tanulási képességek fejlesztésének. Kifejezetten stresszoldással foglalkozik, és a neuroendokrin rendszeren keresztül anyagi szinten is befolyásolni tudja a kezelt állapotát, ezért nem csak pszihés problémák, hanem fizikai betegségek orvoslásához is hozzájárul. Az pedig, aki beletanul, mondhatni haladóvá válik, segítségével akár magát is kezelheti.

ENERGIAÁRAMOK

Az Amerikából a huszadik századból származó módszer alapgondolata összecseng azzal, amit a hagyományos kínai orvoslás mond, azazhogy szervezetünkben meridiánok, vagyis láthatatlan energiaáramok vannak, amelyek mindig bizonyos szervekkel állnak összeköttetésben. Ha a meridián energiaáramlása zavart szenved, energetikai egyensúlyvesztés jön létre, azaz a meridiánhoz rendelt szerv működésében is zavar keletkezik. A kineziológiai oldások során az energia útjába álló akadályok, blokkok kerülnek feloldásra, ami lehetővé teszi, hogy mind a test, mind a lélek megszabaduljon a stressz által felgyülemlett mérgektől újra beinduljon a szervezet természetes öngyógyító képessége, és visszaálljon az egyensúly. Akárcsak a problémák, a megoldás is teljesen egyénre szabott, mindannyian magunkban hordozzuk a választ a saját kérdéseinkre, problémáinkra. Minden segítőnél, orvosnál, terapeutánál jobban tudjuk mi magunk, hol milyen tekintetben szenvedünk hiányt, mi okozza azt, és mi az, amivel megoldhatjuk a helyzetet. Testünk mindenre felel, és az izomtesztelés, mint bio-feedback, jó eszköz arra, hogy párbeszédet folytathassunk vele. Segítségével pontosabban megérthetjük belső üzeneteinket, s így a legmegfelelőbb döntéseket hozhatjuk meg, a legmegfelelőbben léphetünk annak érdekében, hogy testi-lelki egyensúlyunk visszaálljon, és valóban teljes életet élhessünk. Egyediségünk miatt ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy ennyire pontosan meghatározzuk a problémát, majd a megoldás felé vezető utat is. Mindezek után az izomteszteléssel le is ellenőrizhetjük a változást: ha a korábban elernyedt izom ezúttal szilárdan tart, ez azt jelenti, hogy a szervezet energiaáramlása helyreállt.

TOUCH FOR HEALTH

Bár Magyarországon nem ez a legelterjedtebb kineziológiai irányzat, mégis fontos kiemelni a John Thie által kifejlesztett Touch for Health elnevezésű rendszert, amely az alkalmazott kineziológia technikáinak első közérthető és mindenki által felhasználható megjelenése volt. Mivel a fogások alkalmazásához nem kellenek előtanulmányok a testről, a Touch for Health lehetővé teszi, hogy -a szakembernél tett látogatások kiegészítéseként(!) -mindenki képes legyen saját magán alkalmazni, ha szüksége van rá azaz módot nyújt az öngyógyítás elsajátítására, a természetes egészség és harmónia aktiválására.

a A Touch for Health-rendszerben dolgozó terapeuták a gyógyítás során általában tizennégy izmot vizsgálnak (minden meridiánra jut egy), és amelyiknél egyensúlyhiányt tapasztalnak, ott rögtön korrigálják, vagyis a "javítsd ki menet közben!" elvén haladnak.

ONE BRAIN

Hazánkban a Three in One Concepts által összeállított One Brain-módszer terjedt el a legnagyobb arányban, melynek neve a két agyfélteke kiegyensúlyozására és integrálására utal. Ez a kineziológiai ág különösen hatékony az érzelmi stresszoldásban, és mondhatjuk, hogy minden szinten oldást ér el a páciensnél, hiszen a testtel, a tudatossággal és a tudatalattival egyaránt foglalkozik. Minderre természetesen szintén az izomtesztelés módszere ad lehetőséget, de itt kiegészül szóbeli kérdésekkel is. A One Brain alkalmazói arra alapozzák a kezelést, hogy az érzelmek és a gondolatok hatással vannak az izmok állapotára. Ha például negatív érzelem jelentkezik egy kérdés hatására, akkor az izom "lekapcsol", vagyis jelzi, hogy azon a ponton feloldásra váró blokk van, tehát érdemes továbbkérdezni abban az irányban, ha el akarunk jutni az okhoz, illetve a megoldáshoz.

De mi a megoldás? A Three in One Concepts célja, hogy feltárja a múltban eltárolt negatív érzelmeket, hogy ne azok alapján döntsünk a jelenben ne emlékek, rossz beidegződések vezéreljék cselekedeteinket, hanem szabadon, tudatosan válasszunk, tudva, hogy mindig van választás, és ezáltal kihasználjuk a bennünk rejlő képességeinket. Hogy mindezt elérje, a kineziológus különböző stresszoldási technikákat alkalmaz, amelyek segítségével a páciens megszabadulhat a múltbéli eseményekhez tapadó negatív érzelmi töltéstől, majd további, otthon is elvégzendő korrekciós gyakorlatokkal (pl. keresztprogramozás a két agyfélteke működésének integrálására) erősíti meg az érzelmi stresszoldást.

-GYK -


A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

| kinezológia
2002-10-03 17:54:14
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop