Gerincfájdalom évek óta - Zárójelentés, mit jelent?

Évek óta szenvedek hát- és gerincfájdalmaimmal. Többször voltam az ORFI-ban kezelésen. Mégis úgy érzem nincs igazi diagnózis, ami a fájdalmaimat tudnák igazolni.
Szeretném tudni, hogy ön fogad-e betegeket vizsgálat céljából? Idén júniusban voltam kórházba az ORFI-ban. A zárójelentésre a következőket írták:
Discopathia dorsolumb.(Th VII, VIII, LIV)
Lumboischialgia l.d.
Obs ad SNSA
Scoliosis Dl
Schmorl hernis (Th VII, ThX
Sclerosis sacroiliacalis l.d
A beteg statusából kiemelendő: fokozott lumbális lordosis, lehelyezett háti kyphosis, háti scoliosis. A gerinc ütögetésre végig érzékeny, kötött nyaki és ágyéki gerincmozgások (föld ujj táv 50 cm, lateralfexio jobbra 10 cm, balra 8 cm, Schober 3 cm, 4 cm légzéskitérést, jobb oldalon érzékeny sacroiliacalis ízület, jobb oldali L-S Mennel jel. pozítiv, m.gluteusok nyomásra érzékenyek. A klinikum alapján felmerült SNSA gyanúja, amit a laboratóriumi és radiológiai vizsgálatok ugyan nem erősítettek meg, további observációt tartunk szükségesnek.
Röntgen 2 ir DL átmeneti gerinc és betekintő SI felvétel: a csontok mésztartalma megtartott. Fokozott háti kyphosis, enyhe S alakú háti scoliosis. XII.-ik bordák csökevényesek. A kp. háti csigolyák helyenként szűkebbek. A zárólemezek scleroticusak. DX alsó zárólemezén jelzett Schmorl gyöngy. Az ízfelszínek kissé elmosódottak, főleg bo. A sacrum felső szegmentuma átmeneti jellegű. Sacroileitis irányába további rad. megfigyelés. jav.
Szeretném Öntől megkérdezni, hogy ezek mit jelentenek. Úgy gondolom az ember, ha legalább az okokat tudja, már az is elviselhetőbbé teszi a fájdalmat. Ezért fontos tudni számomra, hogy ezek mit jelentenek. Sajnos mostanában nyugvó állapotban is nagyon fájnak a vállaim. Az elmúlt napon voltam újból kontrollvizsgálaton és most egy újabb diagnózis lehetőségét latolgatja az orvos, ez a Scheuermann-kór. Bár ennek utánanéztem a neten, és nem érzem úgy, hogy az én tüneteimre illene.
Várom szívélyes válaszát!

| Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.
Az SNSA seronegatív spondylarthropathia rövidítése.
Ez egy heterogén csoportja gyulladásos rheumatikus megbetegedéseknek, főként a perifériás izületek érintettségével és enthesitisszel (gyulladások megjelenése azokon a helyeken, ahol az inak és szalagok kapcsolódnak a csontokhoz). Uveitis és bélkárosodás is kísérheti, hasonló, mint amit látunk Crohn betegségben. Ezen betegek gyakran tartoznak a HLA-B27 antigén csoportba, de negatívak a rheuma-factor tesztjeik. A szeronegatív spondylarthropathiák csoprortjába soroljuk jelenleg az ankilotizáló spondylitis, a Reiter szindróma, az enteropátiás arthritis, a pszoriázishoz társuló izületi gyulladás, a Behcet szindróma és a juvenilis idiopátiás arthritis.
Az európai spondylartropátia vizsgáló csoport a következő kritériumok alapján feltételezi a betegség fennállását:
Gyulladásos gerinc eredetű fájdalom vagy szinovitis (izületfelszínt borító hártya gyulladása) és egy vagy több a következőkből:
- családi anamnézisben, az első vagy másodfokú rokonok körében ankilotizáló spondylitis (Bechterew), psoriasis, heveny iritis, reaktív arthrits vagy bélgyulladás (Crohn, Colitis ulcerosa)
- fájdalom és gyulladás az Achilles ín tapadásánál (enthesitis), és a farpofák között
- hasmenés az izületi panasz megjelenése előtt egy hónappal
- nem gonococcus okozta húgycsőgyulladás vagy méhnyak (cervix)gyulladás egy hónappal az izületi panaszok megjelenése előtt
- egy vagy kétoldali sacroileitis (keresztcsonti fájdalom és gyulladás)
A diagnózis és differentiál diagnózis miatt a következő vizsgálatokat szokták elbvégezni:
- CRP, ESR
- se húgysav, rheumatoid faktor (RF), ANA
- lehetséges bakteriális fertőzések szerológiai keresése
- a HLA tipizálást nem ajánlják a magas fals pozitív eredmény miatt
- a sacriliacalis izületek röntgen vizsgálata
- MRI a porckorongsérv kizárására
- pszoriázis esetén, a röntgenen esetleg periarticuláris osteolysis látható
Terápia:
- fizikoterápia
- non-szteroidok
- betegséget modifikáló szere, mint sulphasalazin, methothrexát.
- TNF alpha blokkolók, mint az etanercept és az infliximab
- sebészi megoldások (izületek sebészi pótlása).
Tulajdonképpen azért írtam a fentiekről ilyen részletesen, mert a felvetés talán helyes (SNSA).
A leírt röntgen leletekből egyébként semmi lényegi nem olvasható ki.
|
2006-10-24 10:40:48