Gyermekeiknek ártanak az „egészséges” étkezés megszállottjai

Azok a szülők, akik szinte kényszerítik gyermekeiket, hogy csak a „legegészségesebb” ételeket fogyasszák, súlyosan veszélyeztetik őket, mert a gyerekek szervezetébe nem kerül be egy sor igen fontos tápanyag.

| InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Egyre több fiatal olyan kevés cukrot, sót és mesterséges adalékanyagot fogyaszt, hogy annak már egészségkárosító hatása van. Ha valaki szolgai módon követi a manapság oly szigorú diétákat, gyomorbántalmaknak, fejfájásnak, bőrproblémáknak és irritábilis bélszindrómának teszi ki magát. Az új jelenséget orthorexiának nevezteék el.

Van, amikor egyértelmű, hogy a gyerekek a szülőktől kapták az ötletet, de sok esetben maga a tágabb értelemben vett kultúra a felelős. A legfőbb tanulság ezekből a történetekből az, hogy minden túlzás egészségtelen.

Az anorexiánál maga a fogyás a lényeg, mindegy, a végén milyen sovány lesz valaki. Az orthorexia, a kizárólag az egészségesnek vélt ételek fogyasztása azonban szintén szenvedéllyé válhat. A paradox az a helyzetben, hogy éppen az egészség jelszavával betegszenek meg az emberek, sőt, egyre gyakrabban a gyerekek is.

A túlzásba vitt egészségtudatosság végeredménye az lesz, hogy eltorzul a gyermek viszonya az étkezéshez, és ez súlyos problémákhoz vezethet.

NetIndia
| ortorexia, anorexia, táplálkozás
2005-10-18 12:36:38