A ránckezelés további módszerei
Masszázs. Lifting szike nélkül

Az arc feszességét fokozhatjuk vákuummasszázzsal is. (A korábbi fejezetekben a cellulit kezelésénél láttunk hasonlót.) A vákuum-masszázst köpölyöző masszázsnak is nevezik, utalva hasonlóságára a régi népi gyógyászatban széles körben elterjedt köpölyözésre. A vákuum-masszázs során szívóharangokkal masszírozza végig a kozmetikus az arcot és a nyakat, illetve a dekoltázst. A toka kezelésének is valószínűleg leghatékonyabb módja a kozmetikában – mérhető méretcsökkenést okoz.

| Szépség orvosi szemmel 2003 ;   Melánia Kiadó | Nyirkos, P.

A másik hasznos eljárás az arcizomtréning. Ennek során az arc tartópilléreit, a mimikai izmokat elektromos árammal stimuláljuk. Az izmok feszesebbek lesznek, az arckontúrok határozottabbá válnak, az arc barázdái kisimulnak. A duzzadt szemhéj és a toka kezelésénél is látványos a hatása. A szem körüli karikák javulnak, orr-ajak barázda mélysége csökken.

A redőzött vagy árnyékos területeket matt világos finom selyemporral lehet kiemelni. A szem alatti sötét karikákat lágy korrektorral fedhetjük.

Alkalmas a mell tartóizmainak erősítésére is.

Van olyan formája is a liftingnek (lifting = emelés), mely egyesíti a fenti hatásokat, kiegészíti iontoforézissel, sőt egyes akupunktúrás pontok stimulálásával is.

Gyógyszeres kezelés

Valószínűleg nagy sikere lenne egy olyan gyógyszernek, amiből pár tablettát beszedve elmúlnának a ráncok, vagy egy olyan gyógyszertartalmú krémnek, amely ugyanezt elérné.

Tulajdonképpen létezik is ilyen, az úgynevezett retinoidok közé tartozó vegyület. Ha nem is tablettában, de krémben lehet alkalmazni (tablettában túl sok mellékhatása lenne). Igen alapos tudományos vizsgálatok igazolják a hatást. A hatás nem átütő, de egyértelműen létezik. A krém egyébként csak a finom ráncok kezelésére alkalmas, a nagyobb, mélyebb ráncokra nincs hatással. (A könyv írásának pillanatában nem kapható Magyarországon, annak ellenére, hogy sok éven át forgalomban volt, igaz, eredetileg nem ránckezelésre szánták.)

A ráncok feltöltése

A ráncok kisimításának egyik népszerű módja a különböző anyagokkal történő fel

töltés. A feltöltés általában úgy történik, hogy egy injekciós tűvel a bőrbe, a ránc alá adnak néhány tized milliliter anyagot.

A beavatkozást leggyakrabban bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi. A használt anyagok nagyobb része néhány hónap után felszívódik, de újabb kezelés lehetséges.

A feltöltést különböző anyagokkal lehet végezni. Minthogy mindegyiknek megvan a maga előnye, nem is olyan könnyű választani közülük. A legismertebb anyag a szilikon, a kollagén és a hialuronsav.

Szilikon

Ma már ritkán használják, főleg azért, mert időnként előfordul, hogy folyamatosan ingerelve környezetét, a szervezetet arra készteti, hogy kötőszövetet építsen fel körülötte. Ez folyamatosan növekvő csomót eredményezhet, melynek átmérője akár a 2-3 cm-t is elérheti. A másik probléma, hogy el is vándorolhat a helyéről, akár az állcsontig is "lecsúszhat". Bár ezek a szövődmények nem gyakoriak, amióta biztonságosabb anyagok is vannak, háttérbe szorult. A világ sok országában tilos a használata. Egyetlen előnye rendkívüli olcsósága.

Kollagén

A feltöltésre használt kollagént szarvasmarhából nyerik. Sajnos egyesek allergiásak rá, ami azt jelenti, hogy beadás után gyulladás keletkezhet. Ezért a kezelés előtt próbát kell végezni. Néhány hónap után szívódik fel, addig látható az eredmény. Manapság a kergemarhakór miatt rohamosan csökken a kollagén készítmények használata.

PMMA kollagénnel

Viszonylag újabb anyag. Fő előnye (és hátránya), hogy nem bomlik le, az eredmény tehát tartós. Ezt úgy érik el, hogy a kollagénbe apró polimetil-metakrilát (PMMA) szemcséket kevernek. Ez a műanyag a sebészetben már évtizedek óta ismert és kipróbált készítmény. Ízületi műtéteknél ragasztónak használják, törött koponyadarabot is pótolnak vele. A műanyag nem bomlik le, a kollagén viszont körülbelül 90 nap alatt igen – ezt a szervezet saját kötőszövete helyettesíti, mely a részecskéket a helyükön tartja.

A PMMA szemcséket úgy gyártják, hogy felszínük nagyon sima legyen, méretük 4 századmilliméter alatt van. Sokan azt mondják, hogy ebben az esetben ugyanúgy mesterséges, nem lebomló anyagot juttatunk a bőrbe, mint a szilikon esetében. Bár ez igaz, azt el kell ismerni, hogy az anyag kidolgozói körültekintően jártak el. A szemcsék felszíne nagyon sima, ellentétben a szilikonszemcsékkel, így sokkal kevésbé ingerlik a környezetüket. Ennek eredményeképpen a bőr saját kötőszövete hamar körbeveszi a részecskéket, így azok nem mozdulnak el.

A simaságuknak van még egy előnye: kevésbé hajlamosak arra, hogy elektromos töltések alakuljanak ki rajta (melyek a szilikon kiugró sarkain könnyebben felhalmozódnak), így a falósejtek sem találják meg, és nem alakítanak ki körülötte gyulladásos gócot.

Hialuronsav

A hialuronsav a kollagén mellett a másik jelentős összetevője a bőr kötőszövetének. Fő előnye, hogy nem vált ki allergiás reakciót, mert nagyon hasonlít a szervezet saját hialuronsav molekuláira. Ennek megfelelően előzetes tesztelésre sincs szükség. Az injekció a hialuronsav-molekulák méretétől függően alkalmas a mélyebb ráncok, vagy az egészen finom redők kezelésére is. Minthogy nem allergizál, sokszor ismételhető. Körülbelül ugyanannyi idő alatt, vagy kicsivel gyorsabban bomlik le, mint a kollagén, azonban más módon. A csökkenés a kollagénnél azonnal megindul, a hialuronsav esetében egy ideig nem látszik, mert bár az is elkezd lebomlani, de ezzel párhuzamosan duzzad még egy ideig, ami kiegyenlíti a veszteséget.

Implantátumok

Tűszúrásnyi nyílásokon át a szervezet saját anyagaival vagy idegen anyagokkal emelhetünk ki mélyebb ráncokat, redőket. A saját anyagok között megemlíthetjük a ma már ritkábban használatos irhacsíkot (mely néha hegesedhet, vagy cisztát képezhet), a mindig puha, de a műtét után kb. 30%-ban csökkenő térfogatú halántéki izombőnyét (melyet inkább akkor szoktunk javasolni, ha egyidejű arcplasztika is történik). A mélyebb redőket kiemelhetjük saját zsírral is (mely jó technikával kb. 25%-kal csökken az első pár hónapban). Az idegen anyagok (pl. PTTF – Gore-tex csíkok) használata kevéssé terjedt el, mert mindig valamennyire tömött tapintatot eredményeznek.

|
2003-01-18 19:32:46