Shiitake, a gyógyító gomba

A shiitake fontos fehérje és káliumforrás, de tünkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, úgynevezett poliszacharidot tartalmaz. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható, de külünüsen leucinban és lizinben gazdag.

shiitake, gomba, lentinán, immunrendszer, Lentinula edodes, táplákozás, étrend | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Babus, M.

NöVÉNYPATIKA

A shiitake gomba (Lentinula edodes) Kelet Ázsiában honos, Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitűnő csemege. Kizárólag a már elhalt fák türzsén él, főleg tülgyfán, bükkün és gesztenyén. A gombának külünleges, kissé a fokhagymára emlékeztető aromája és egészségvédő hatása van, ezért a kínai népi gyógyászatban a testet és lelket felfrissítő életelixírnek tartják. A shiitake világszerte elterjedt étkezési gomba, amelyből a csiperke és a laska után legtübbet termesztenek. Évi mintegy 600 ezer tonnát állítanak elő, túlnyomórészt KeletÁzsiában. Innen kerül szárított állapotban a Füld mintegy negyven országába.

Szárazanyagtartalmának csaknem 14 százaléka aminosav, ezekenek csaknem 40 százaléka létfontos aminosav. Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, küzüttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. A shiitake 15,8 százalékban vizet, 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kálciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint tartalmaz.

MIBEN REJLIK A CSODA?

A shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrátüsszetételében rejlik. Számos üsszetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle - küztük a legjelentősebb a lentinán -, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek.

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok (interferon, interleukin) termelődnek, melyek üsztünzik a szervezet immunrendszerének műküdését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia és gyulladáscsükkentő hatásának is.

Ma már számos kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake kivonatot is adagolnak a betegnek, hogy csükkentsék az erős vegyszerek egészséges szüvetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.

A gomba rendszeres fogyasztása (eritadenintartalma miatt) jelentősen csükkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében.

Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csükkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják.

Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megküti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és tejtermékekből, állati erdetű zsírokból adódó lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.

A POR ALAKÚ SHIITAKE

öngyógyítás céljára alkalmas az egész szárított termőtest vagy szárított és porított testből készült tea. Készíthető belőle leves vagy étel is. Napi adagként attól függően, hogy a cél megelőzés vagy gyógyítás. Szakemberek 616 g szárított gombát javasolnak, ami 60 100 g friss gombával egyenértékű. (Bővebb információk: 485-7083).

ÉRDEKES

Hazai tapasztalatok alapján a gombapor fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló küptető, hurutoldó és megszünteti a kühügést. újabb japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70 százalékos védettséget nyújt az influenza A vírussal szemben. Használják még a gyomorfekély, küszvény, székrekedés, külünbüző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére is.

A shiitake gombából készült kivonatot újabban a kozmetikai iparban is felhasználják, külünbüző krémekhez adagolva gyulladásos, pattanásos bőr ápolására javasolják; továbbá lassítja az üregedési folyamatot is.

JÓ TUDNI!
  • A shiitake gomba ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú és tübb, a szervezet számára nélkülüzhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne.
  • Jelentős B-vitaminforrás.
  • Ásványi anyagai küzül említésre méltó magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában.
  • Ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4-5 szárított termőtest elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitaminigényének kielégítéséhez. E tulajdonság külünüsen vegetáriánusok számára előnyüs, hiszen ők gyakran szenvednek D-vitaminhiányban.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| shiitake, gomba, lentinán, immunrendszer, Lentinula edodes, táplákozás, étrend
2002-07-25 11:55:19