Chakra- jóga

A jóga testileg és lelkileg is erőt ad. A chakra-jóga duplán segít, mivel ezzel a test energiaközpontjai célzottan stimulálhatók.

| Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.
A jóga nemcsak a stresszt oldja. Helyes légzéssel és célzott gyakorlatokkal energiát tankolhatunk, érezhetjük nőiességünket, magabiztosak, testileg ellazultak, lelkileg kiegyensúlyozottak, szellemileg frissek lehetünk. Ennek titka az ún. chakrák (energiaközpontok) stimulálásán alapul. A gyakorlatokat végezze legalább hetente kétszer, vagy válasszon ki egy chakrát és gyakoroljon naponta minimum három percet.

A 7 fő chakra

A chakrákhoz különböző színek vannak hozzárendelve. Jelképük a lótuszvirág. Minél több levelük van, annál több energiacsatornával rendelkeznek.

Gyökér-chakra

Aktiválja a tősgyökerességet, az érvényesülési képességet, az életenergiát. A farkcsont magasságában található. A mellékvesékért, a gerincoszlopért, a csontokért, fogakért és a körmökért felelős.

Szexuál-chakra

Aktiválja az erotikát, az "ősi" érzéseket, a lelkesedést. A nemi szervek fölött található. Az ivarmirigyekért, a hormonokért, a medencéért, a vesékért, a húgyhólyagért és a nyirokért felelős.

Köldök-chakra

Aktiválja a tapasztalatból eredő bölcsességet, a személyiség kibontakozását. Kb. két ujjnyira a köldök fölött található. A hasnyálmirigyért, a lépért, a májért, az epehólyagért és a hasért felelős.

Szív-chakra

Aktiválja a szeretetet, az együttérzést, az odaadást és az önzetlenséget. A mell közepén, a szív magasságában található. A csecsemőmirigyért, a szívért és a vérért felelős.

Torok-chakra

Aktiválja a kommunikációt, a kreativitást és a függetlenséget. A gégefő és a torokárok között található. A karokért, a pajzsmirigyért és a nyelvért felelős.

Homlok-chakra

A "harmadik szem". Aktiválja a megérzőképességet, az akaraterőt és a megismerést. Az orrgyök fölött egy ujjnyira található. Az agyalapi mirigyért és a szemekért felelős.

Korona-chakra

A lélek "székhelye". Aktiválja az öntudatot és a belső látást. A fejtetőn középen található. A tobozmirigyért és a nagyagyért felelős.

Az alábbiakban 12 egyszerű, hatásos gyakorlatot mutatunk be.

Gyökér-chakra

Üljön törökülésbe. Kezével fogja át a boka felső részét. Medencéjét belégzéskor billentse előre, kilégzéskor hátra.

Szexuál-chakra

1. Üljön a sarkára, kezeit helyezze combjaira. Belégzésnél nyomja előre gerincét (mellét emelje fel, csípőjét tolja előre), kilégzésnél hátra (görbe legyen a hát).

2. Guggoljon lábujjhegyre, sarkait támassza egymásnak. Támaszkodjon szétterpesztett ujjaira. Belégzésnél karjait és lábait nyújtsa ki, kilégzésnél lazítsa el.

Köldök-chakra

Segíti az epe és máj tevékenységét

1. Üljön le keresztezett lábakkal. Érintse meg vállát úgy, hogy a hüvelykujja hátul, a többi ujja elöl legyen. Forduljon belégzésnél balra, kilégzésnél jobbra. Kövesse fejével is a test mozgását. Háta maradjon egyenes. (10-szer)

2. Feküdjön hanyatt, lábát húzza föl fenekéig. Fogja át bokáját. Belégzésnél nyomja fenekét magasra, kilégzésnél vissza. Próbálja meg fenekét minél magasabbra emelni. (10-szer)

Szív-chakra

1. Üljön törökülésbe. Tekerje meg bal kezét úgy, hogy a kézhát a szív felé nézzen. Ujjait hajlítsa be és fogja meg jobb keze ujjaival. Most könyökét, mint egy hintát, mozgassa ide-oda.

2. Maradjon törökülésben, karját emelje oldalra kb. 60 fokos szögben. Közben nyomja hátra karját, háta maradjon egyenes. Lélegezzen hosszan, mélyen az orrán keresztül.

Torok-chakra

1. Üljön török- vagy lótuszülésbe, kezét helyezze térdére (kiinduló helyzet). Belégzésnél húzza vállát magasra, kilégzésnél engedje vissza.

2. Maradjon kiinduló helyzetben. Lélegezzen mélyen be, közben állát lassan vezesse jobbról balra a melle fölött. Kilégzésnél vissza.

Homlok-chakra

1. Üljön egyenesen, lábát nyújtsa ki. Próbálja meg kezével megfogni lábujjait és testének irányába húzni. Ha ez nem sikerül, helyezze kezét bokájára vagy sípcsontjára. A lényeg, hogy a láb a gyakorlat alatt egyenesen maradjon.

Belégzésnél a fej legyen egyenes, a mell előrehúzva, kilégzésnél a felsőtestet és a homlokot közelítse térdéhez. (10-szer)

2. Üljön török- vagy lótuszülésbe, szemét hunyja be. A kézfej legyen a térden, hüvelyk- és mutatóujjával képezzen kört.

Képzelje el, hogy homlokán van egy ibolyaszínű pont. Próbáljon meg arra összpontosítani. Néhány perc múlva képzelje el, hogy kel fel a nap a jobb agyféltekéjén és hogy nyugszik le a balon.

Korona-chakra

Üljön a sarkára, háta legyen egyenes. Kezét kulcsolja össze, mutatóujját fektesse egymásra. Nyújtsa ki karját a feje fölé. Lélegezzen be, has- és medenceizmát feszítse meg. Kilégzéskor pedig lazítsa el.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| chakra jóga
2002-07-25 14:32:51
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop