Ciszta - 42 éves nő lehetőségei

Kérdés:  Négy gyönyörű gyermeknek adtam életet. A terhességek és a szülések is rendben zajlottak. A gyerekeim 23, 21, 18 és 15 évesek. 3 évvel ezelőtt endometriózist állapítottak meg a petefészkeimen. Két éve megműtöttek. Laparoszkópiával kezdték, de mivel bevéreztem műtét közben így felvágtak. Mindenhonnan eltávolították a cisztákat. VI. stádium volt, mindent elleptek, a méhfalat, a bélfalat és természetesen a petefészkeimet is. Eddig minden rendben volt.
Mivel második hónapja, hogy elmaradt a havi vérzésem orvoshoz mentem. Meglepetésemre talált egy 8 és néhány 4 cm-es cisztát a petefészkemen. Nagyon meg voltam rémülve. Újra műtétet ajánlott. Egyenlőre Primolut-Nor tablettát adott, hogy egy hétig szedjem, és utána meg kéne, hogy jöjjön a menzeszem, és mikor az elmúlik, akkor újra menjek ellenőrzésre.
Sok mindent olvastam a cisztákkal kapcsolatban, olyat is, hogy a terhesség a legjobb megoldás a ciszták eltávolítására. 42 éves vagyok, nagy gyerekeim vannak. Más megoldása nincs a cisztáktól való szabadulásnak?
Olyat is ajánlottak, hogy vetessek ki mindent - petefészket, méhet- de félek, milyen következményei lehetnek ennek? Nagyon szép harmóniában élünk a férjemmel, nagyon szeretjük egymást. Mindennek az eltávolítása nem lehet kihatással a szexuális életünkre? Nagyon tanácstalan vagyok. Esetleg életmódváltással, táplálkozással lehet valamit javítani, esetleg a műtétet elkerülni?
Kérjem, segítsenek!

| endometriózis
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(januári)   InforMed

Ön nyilván nem Magyarországon él, itt nem így kezelik az endometriózist. Egészen más utat követünk.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI között az endometriózisról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek az Endometriózis rovatban olvashatók.

2009-01-15 13:40:23
| endometriózis
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop