Székelési szokás megváltozása - 25 éves férfi

Kérdés:  25 éves férfi vagyok. Az a problémám áll már fenn hetek óta, hogy a szokásos 2 naponta egyszeri székletürítésem teljesen megváltozott, azaz hetente, kéthetente egyszer érzek felpuffadást, és hiába van székelési ingerem, nem tudok mégsem üríteni, másnap, pedig az első inger hatására, ha nehezen, de sikeresen ürítek, melynek állaga az elején néha sötétebb, de mindig bogyós formájú, a többi része homogén barna, és vékonyodik. Mennyisége a korábban megszokott. Viszont aznap félórás/órás rendszerességgel rám jönnek székelési ingerek, és mennem kell WC-re. Nem olyan, mint mikor hasmenése van az embernek, hanem a korábban megszokott inger, csak gyakrabban. Ekkor a széklet a szokásosnál vékonyabb. 4-5 alkalommal kell így WC-re mennem, és ez így van minden nap, az első bogyós résztől eltekintve.
Több vizet fogyasztok, hogy növeljem a bélsár/széklet térfogatát, de nem lesz nagyobb, viszont gyakrabban kell vizelnem. Annyi változott az utóbbi pár hónapban, hogy kevesebb kenyeret eszem, de abba elvileg nincs sok rost, ami a széklet állagára és térfogatára lenne jótékony hatással. Időnként mikor már a napi 4-5. székelés történik, akkor a széklet állaga elég laza.
Mitől lehet ez? Egyelőre nem tudok orvoshoz menni. Mit tehetek? Mindemellett egészségesnek érzem magam, más panaszom nincsen.

| hasmenés, székrekedés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(januári)   InforMed

Változott valami az életritmusában? Új helyen kezdett dolgozni, családi változás stb.? Ezek okozhatják a fent említett panaszokat. Ha ez kizárható, akkor orvoshoz kell fordulnia bélvizsgálat céljából.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2009-01-20 20:01:51
| hasmenés, székrekedés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop