Jövő 28 évesen

Kérdés:  A segítségét szeretném kérni, mivel mindig azt hallom, hogy kérjük ki esetleg más orvos véleményét is, ha bizonytalanok vagyunk.
Férjem 28 éves, nincs súlyfeleslege, alkoholt csak ritkán iszik, zsírosat nem, viszont húsételeket naponta fogyaszt. Kamaszkorában mitrális billentyű prolapszust diagnosztizáltak nála, de azt mondták, ez nem egy kezelendő betegség, csak kis rendellenesség. Vérnyomása időnként ingadozik, 105/60 és néha 130/70 között. Pulzusszáma állandóan alacsony: max. 60.
Az utóbbi időben előforduló rosszullétei miatt (éjszakai felriadás, ájulásérzet (nem ájult el), rosszullétek alatti vízverés, rossz közérzet) vizsgálatok készültek.
Gyomor RTG vélemény: Kisfokú gastro-oesophagealis reflux (egyéb más a leleten minden jó).
Nyaki UH vélemény: Mérsékelt nyaki lymphadenomegalia, több 10-12 mm-es echoszegény képlettel (pajzsmirigyek, nyálmirigyek rendben).
Laboreredmények (csak az eltérőeket emelném ki - sajnos van belőlük):
Fehérvérsejtsz.: 16,20 (tartomány 4-10)
MPV: 12,65 (7-11)
Limfocita: 4,65 (0,8-4)
monocita: 0,81 (0,12-0,80)
neutrofil: 10,70 (2-7)
Szérum vas (Fe): 9,8 (10,8-28,8)
GPT: 40 (2-37)
Gamma GT: 60 (4-50)
(GOT nem tér el)
Kreatinin: 116 (22-105)
Koleszterin: 6,50 (3,9-5,20)
Triglicerid: 3,10 (0,65-1,85)
LDL koleszt.: 4,10 (<2,59)
TSH: 6,6243 (0,35-4,94)
(T3, T4 nem tér el.)
Vizelet vizsg. teljesen negatív.
A háziorvos két hét múlva újabb vérvételre küldi, mivel véleménye szerint, ezek egy 28 éves fiatalembernél vészesen rossz eredmények. Viszont biztosat nem tudott mondani, az újabb vérkép eredményétől függően további vizsgálatokra küldené: pl. endokrinológiai szakrendelés, urológia, gégészet, gasztroenterológia.
Kérem, mondja el véleményét a leírtak alapján, tényleg komoly baja lehet? A magas fehérvérsejt-szám és a nyirokcsomó megnagyobbodás gyulladás következménye, vagy komolyabb baj lehet a háttérben? A többi érték valóban súlyos?
Jövőre szeretnénk babát, férjem viszont most teljesen pánikol (ezért még gyakrabban van rosszul), hogy ha ő beteg, hogy merjük vállalni?
Lassan már engem is teljesen felőröl az aggodalom, látva az elkeseredését.
Segítségét nagyon köszönöm!

| szorongás, pánik
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(januári)   InforMed

A magasabb fehérvérsejt szám az, ami igazán kóros, bár valóban van némi eltérés a többi eredményben is. Véleményem szerint hematológusnak kellene a vérképét kontrollálni, ha a fehérvérsejt szám a következő vérvétel esetén is ilyen magas. Természetesen egy hasi ultrahang elvégzése is tovább vinne, valamint érdemes lenne elmenni tüdőszűrésre is. Ugyanakkor a panaszai inkább pánikbetegségre utalnak. De előtte ki kell zárni a szervi megbetegedések lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-01-20 20:50:00
| szorongás, pánik

Web Design & Development Prowebshop