Asztma, köhögés - egy éves kisfiú

Kérdés:  1 éves kisfiamnak már 2 hónapja állandóan hurutos köhögése volt, valamint sípolva (szottyosan) lélegzett, hőmérséklete 38,3°C.
A kórházba bevittem kivizsgálásra, ahol vér- és röntgenvizsgálatot is végeztek. A véreredmény minimálisan emelkedett alk. foszfatáz, monocyta, és bazofil szintet, ill. kissé csökkent hemoglobin, MVC értéket mutatott, továbbá a tüdő RTG perihilarisan és basalisan mko. kissé fokozott peribronchialis rajzolatot jelentett.
A vizsgáló orvos megállapította, hogy a kicsi gyakorta esik hol vírusos, hol bakteriális fertőzésbe, és ez okozza nála a hurutos köhögést. Antibiotikumot nem írt fel.
A háziorvos szerint asztmás a gyerek, és ezek után azt az utasítást adta az anyának, hogy a csöppség ne legyen más közegbe, azaz maradjon otthon, ne legyen környezetváltozás.
Szeretném megtudni, hogy a jelenlegi állapotát okozhatja-e a mostani környezete? Helytálló a háziorvosi intézkedés, mivel a kicsi hetente 1-2 órát szokott tartózkodni szüleim lakásán (így ez most nem lehetséges)? Az 1-2 órás ott tartózkodás ronthatja a kicsi állapotát? Mi a teendő ilyen helyzetben?

| allergia, allergén, immunológia
| Kaszó, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2009 ;14(januári)   InforMed

Ebben az életkorban nagyon gyakori, hogy légúti (leggyakrabban vírus okozta) fertőzések asztmatikus tüneteket okoznak (leírásából nem derül ki, hogy erről van-e szó az önök esetében). Megfelelő kezeléssel gyorsan megszüntethetők a tünetek. Ha ezek a betegségek gyakran ismétlődnek, érdemes utánajárni, nincs-e a háttérben valamilyen allergia. Ha igazolódik, hogy allergia (is) közrejátszik a tünetek kialakulásában, akkor megfelelő óvintézkedésekkel csökkenthető a betegségek gyakorisága. (Pl. atkaallergia esetén atkátlanítás, penészes lakás esetén a penészedés megszüntetése.) Ha kisfiuk nem allergiás, akkor a környezetnek ilyen szempontból nincs jelentősége. Azt javaslom, forduljanak gyermektüdőgyógyászhoz, aki az előzmények alaposabb ismeretében a vizsgálatok elvégzése után meg tudja mondani, hogy kisfiuknak asztmatikusak-e a tünetei, s meg tudja határozni a további teendőket.

Kapcsolódó cikkek az Allergének rovatban olvashatók.

2009-01-29 22:41:40
| allergia, allergén, immunológia
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop