Fóbia 6 évesen

Kérdés:  Nagyon aggaszt kisfiam viselkedése. Általában is óvatosabb, mint a többi hatéves kisgyerek, de amit most a fejébe vett, az már azt hiszem, valóban aggodalomra ad okot:
Fél rágni és nyelni, azt mondja, elveszítette a rágási képességét, és fél, hogy megfullad, ha lenyeli a falatot. Alig eszik, általában pár perces "áztatás" után, kiköpi az ételt, és inkább nem eszik.
Beszélgettünk vele, próbáltuk racionalizálni a félelmét, látszólag érti is, hogy irreális, nem valós veszélytől tart, de evés közben mégsem bír úrrá lenni a félelmén. Próbáltam szépen, türelmesen, és kiabálva, fenyegetve is rávenni az evésre, de a vége csak az lett, hogy együtt sírtunk. Annyira sajnálom, ugyanakkor félek is, hogy mi lehet ennek a hátterében, és mi jöhet még később, ha 6 évesen ilyesmit vesz a fejébe, és ennyire komolyan is veszi?!
Várom megtisztelő válaszát!

| szorongás, fóbia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(januári)   InforMed

A leírt tünet szorongásos állapotra utal, maga is betegség, orvosolni kellene. Házi módszere a türelem, de csak ettől nem fog elmúlni. Nevelési tanácsadó pszichológusát vagy gyermekpszichiátert kellene felkeresni.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-01-29 22:46:22
| szorongás, fóbia

Web Design & Development Prowebshop