Reflux? - 30 éves nő

Kérdés:  30 éves nő vagyok! Múlthéten elmentem egy gégevizsgálatra, mert úgy éreztem, egy csomó van a torkomba, és néha nehezen nyelek le ételeket, ilyenkor csak folyadékkal csúsztak le a torkomon. A gégész szakorvos nem talált semmi rendellenességet, ezért elküldött nyelőcső RTG-vizsgálatra, kontrasztanyaggal, ahol a lelet a következő lett: a nyelés akadálytalan. A nyelőcső norm. tág, sima conurú. A cardia szabad. Hasfekvő Trendelenburg helyzetben: első fokú reflux volt látható. Hiatus hernia nem mutatható ki.
Ezzel a lelettel visszamentem a gégészhez, aki most gyomortükrözésre akar küldeni.
Feltétlen el kell végezni a tükrözést, ha már úgyis tudják mi a bajom? Lúgosítással orvosolható ez a betegség? Egyébként nem volt semmi tünetem eddig, néha ha olyat ettem égett a gyomrom, de ez másnapra el is múlt, most mióta tudom, hogy ez a bajom, egyfolytában úgy érzem, savam van, de gondolom, ez már pszichésen van.

| reflux, GOR, gyomorégés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(januári)   InforMed

Tanácsos gasztroenterológussal megbeszélni a RTG leletet. A sav visszacsorgás így is egyértelmű, gyógyszert, pedig gasztroenterológus tud támogatással felírni. Néha a gyomorsav-visszacsorgás nem típusos tüneteket okoz, hanem köhögést, torok kaparó érzést, stb. (mint Önnél). A gyógyszeres kezelés megszünteti a tüneteket.

Kapcsolódó cikkek a Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek rovatban olvashatók.

2009-02-03 23:32:50
| reflux, GOR, gyomorégés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop