Öklendezés, "gyomorideg"

Kérdés:  A problémám szerintem idegi okokra vezethető vissza, elég kiegyensúlyozatlan életmódot élek. Előfordul, hogy eszembe jutnak negatív gondolatok, teszem azt úristen mi lesz, ha ez meg az történik, és elkezdek öklendezni, vagy épp valami stresszes dolgot csinálok, akkor szintén előfordulhat, nem mindig. Van, hogy bizonyos napszakokban, főleg délután rám jön a "gyomorideg", vagy ha eszek, utána öklendeznem kell, és néha fel is jön egy kis táplálék (pl. múltkor barátnőmmel ebédeltünk, vagyis én nem ettem, csak ittam egy ice-teát meg egy kávét és a teljesen nyugodt gyomromra csakúgy rájött a "gyomorideg", elkezdtem öklendezni, el is kellett mennem WC-re). Este szinte egyáltalán nem jellemző, de felkelés után jó ideig szinte nincs semmi étvágyam.
Kiskoromban (14?) is jellemző volt alkalmanként, pl. elmentem felvételizni, és útközben rám jött az öklendezés, és miután kijött a felesleg (nem hányás, inkább öklendezés formájában), jobban lettem. Ilyenkor különösen érzékeny vagyok a szagváltozásokra is (pl. eszünk étteremben, semmi bajom, kimegyünk a szabadba, elkezdünk sétálni, és megint előjön az öklendezés, jobb esetben elmúlik).
Érdekes, hogyha nem végzek stresszes tevékenységet egy jó darabig, akkor hajlamos enyhülni vagy elmúlni (pl. voltunk nyaralni, akkor szinte semmi bajom nem volt).
Ön szerint, mit lehetne tenni? Kicsit hosszúra nyúlt a levelem, de igyekeztem minden apróságot leírni, amiből esetleg információt szűrhetne le. Remélem, válaszra méltatja levelem, ebben az esetben válaszát előre is köszönöm!

| stressz, gyomorégés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(januári)   InforMed

Pszichológussal kellene konzultálni, de ki kellene próbálni valami savtúltengés elleni szert is, mert lehetséges, hogy a stressz savtúltengést okoz, és végül is ez vezet panaszainak kialakulásához. Lásd még:

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-02-05 15:26:45
| stressz, gyomorégés
hirdetés