Szorongás - Kezdek megbolondulni, 16 éves fiú

Kérdés:  16 éves fiú vagyok, mentális betegségem körülbelül három hónapja tart. Állandóan azt hiszem, hogy nem a valóságban élek. Nem tudom másképp definiálni ezt az érzést, olyan, mintha nem lennék ura testemnek. Halálfélelmem is van - elég hosszú ideig éltem úgy, hogy állandóan a légzésemre figyeltem, mert azt hittem (és így utólag beismerem, hogy nevetséges volt), hogy nem veszek levegőt. Holott azért - gondolom - ez nem egy olyan folyamat, amit csak úgy "ki-be" kapcsolgathatok.
Mellesleg ennek a félelemnek a tetőpontján egy érzés átfut a testemen, reszketés, vagy nem is tudom. Álmodni is többet álmodok - de teljesen általános dolgokat, nem azt, hogy meghalok, vagy valami hasonló súlyos dolgot.
4,3-as átlagom van egy szakközépiskolában, az osztályom szeret, itthon is minden oké. Nincs nemi életem, de nem is hiányzik. Egyszóval minden jó lenne, de valahogy mégse. Szerintem a pánikbetegségnél valami komplexebb dologról lehet szó, mert nem volt pánikrohamom soha. Egyébként nem kábítószerezek, nem iszom, nem károsítom magam.
Mégis mit tehetnék? Az egész életemet egy lelki börtönben éljem le? Van rá valami megoldás?
Sajnálom, hogy ilyen terjedelmesre sikeredett! Előre is köszönöm segítségét!

| pánik, stressz
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(februári)   InforMed

Számomra nagyon szimpatikus, ahogy leírta a problémáját, és nagyon pontosan próbálta összefoglalni, ami a gond. A serdülőkori szorongások gyakran okoznak ilyen állapotot, ami segítséggel hamar elmúlhat. Érdemes lenne segítséget kérnie, minek szenvedni. Pszichiáter szakorvos, fiatalokkal foglalkozó vagy akár felnőttekkel foglalkozó is, vagy pszichológus segíthet.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-02-13 12:02:24
| pánik, stressz
hirdetés