Hidegrázás, Algopyrin

Kérdés:  36 éves férjem tarkó körüli fejfájásra Algopyrint vett be. 10 perc múlva hidegrázás jelentkezett nála (még nem volt neki, legalábbis amire emlékezett volna). 20 percig tartott, és magas láza nem volt. 37,2 volt a hőmérséklete, a hidegrázás kezdetén és utána is.
Lehet ez csökkent fehérvérsejt-képződés miatt?

| fertőzés, láz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(februári)   InforMed

Férjének azért fájt a feje, mert éppen kialakulóban volt a vírusfertőzés (talán influenza), ami a hidegrázást is okozta. A láz a hidegrázás elmúltával szokott felemelkedni, de ezt az időközben bevett Algopyrin mérséklete, bár az is előfordul, hogy utána csak hőemelkedést észlelünk. Vírusfertőzés estén, szemben a bakteriális fertőzéssel, a fehérvérsejt szám nem emelkedik, sőt esetleg minimálisan csökken is. Ha épp ilyenkor történik labor vizsgálat, az segítséget nyújt a differenciál diagnózisban (annak eldöntésében, hogy bakteriális vagy vírusos megbetegedéssel állunk-e szemben).

Kapcsolódó cikkek a Fertőzésekről általában, láz rovatban olvashatók.

2009-02-16 13:56:11
| fertőzés, láz

A tagállamoknak védeniük kell az egészséget és meg kell őrizniük az egységes piacot

Von der Leyen elmonda, az Európai Bizottság a nap folyamán elfogadta a védőeszközök uniós határok közötti mozgatásának engedélyezési rendszerét.


Mit lehet tenni a járvány ellen?

A Vízimentők orvos-szakmai igazgatója, Dr. Debreceni Katalin (sürgősségi orvostan, katasztrófa és honvédorvostan, foglalkozásegészségügyi szakorvos) ajánlásait olvashatják az alábbiakban


A fertőtlenítő szappan nem véd a vírusok ellen

Az antibakteriális szappanok és háztartási tisztítószerek nem csökkentik a fertőzés veszélyét.


Mennyire fontos a kézmosás?

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. Ennek megakadályozására a legjobb a kézmosás, ez az egyszerű dolog, amiről mégis sok mindent nem tudunk, és nem is gyakoroljuk kellően.


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop