Szifilisz, kankó - Hogyan fertőz?

Kérdés:  A szifilisz, ill. a kankófertőzést csak sérült bőrszöveten keresztül lehet elkapni, vagy az ép bőrszövet is fertőzhet? Orális érintkezés során is történhet fertőződés? Az immunrendszer befolyással van a fertőződésre? Tehát, ha mondjuk valakinek jó az immunrendszere, kivédheti a fertőződést?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

| szifilisz, kankó, nemibetegség
| Nyirkos, P.; Az Orvos válaszol - Dr. Nyirkos Péter 2009 ;14(februári)   InforMed

A bőr sérülése elősegíti a fertőzések terjedését, de pontos felmérés nincs arra vonatkozólag, hogy milyen mértékű sérülés mennyire segíti elő a szifilisz terjedését - hiszen ehhez a fertőződést kiváltó aktus ELŐTT kellene alaposan megvizsgálni a pácienseket, ami nyilvánvalóan képtelenség. Mindenesetre ne bízzon abban, hogy ép bőr esetén megúszhat egy fertőződést esetleg.
A kankó viszont nem bőrön át terjed, hanem elsősorban nyálkahártyákon telepszik meg (húgycső, méh nyakcsatorna stb.). Mindkét fertőzés megtelepedhet a száj nyálkahártyáján is. Az immunrendszerében se bízzon: talán szifilisz esetében jelenthet némi védelmet, de a kankót (gonorrhoeát) egészen biztosan kitűnő általános állapotban lévő emberek is elkapják.

Kapcsolódó cikkek a Nemi úton terjedő betegségek (HPV, Chlamydia, herpes, szifilisz, kankó, stb.) rovatban olvashatók.

2009-02-20 19:10:51
| szifilisz, kankó, nemibetegség

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop