Terhesség, Dostynex, CT

Kérdés:  33 éves vagyok, 2 spontán vetélésem volt, 3 ill. 2 évvel ezelőtt, a 7-8. héten. 1 éve magas PRL szintet állapítottak meg, amire Dostynexet szedtem, mire lejött, és orvosi javaslatra abbahagytam a szedést. Mivel csak nem estem teherbe, idén januárban PRL vizsgálatot is csináltattam, a prolaktinom ismét óriási magas lett. Dostinexet kezdtem szedni (3 hete) és koponya CT-re küldtek. A CT-vizsgálat után 4-5 napra kellett volna megjönnie a menzeszemnek, de nem jött. Teszteltem, és pozitív! Nagyon örülök neki, de kérdések is felmerültek bennem.
Folytatni kell, vagy nem a Dostynex szedését? A prospektus határozottan tiltja, de olvastam, hogy vetéléshez is vezethet az abbahagyása. Vajon árthat a babának ez a CT-vizsgálat (semmiféle kötényt nem terítettek rám)?
Válaszát előre is köszönöm!

| terhesség, kockázat
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(februári)   InforMed

A tartósan magas prolaktin szint vérzészavart és meddőséget okoz, de nem jó az emlőnek sem. Láttam már emiatt daganatot. Remélhetőleg kiderül az ok.
A teszt nem megbízható, menjen el vizsgálatra, csak orvos tud biztosat mondani.
A Dostynex-et nem ismerem, (mi Bromokriptint használunk, Ön gondolom nem Magyarországon él), de az a szabály, hogy a megkezdett prolaktincsökkentő kezelést a terhesség 14-16. hetéig folytatni kell, mert kihagyása vetélést okozhat.
A CT hatását illetően genetikus tud válaszolni. Ha valóban terhesnek bizonyul, menjen el genetikai szakrendelésre.
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEIT.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés Rizikófaktorok rovatban olvashatók.

2009-02-23 13:39:57
| terhesség, kockázat
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop