Hízás, jojó effektus leküzdése

Kérdés:  Én 33 éves nő vagyok, 148 cm 105 kg. Három évvel ezelőtt 120 kg voltam, ebből lefogytam 55 kg-ot. Semmilyen orvosi segítséget nem kaptam. Két évig tartottam a súlyom, de sajnos jojóeffektus lépett fel, s így vagyok most 105 kg.
Anyagcserémmel minden rendben, vizsgáltak. Hipertóniám van, Tritace 5 mg-ot szedek napi 1x. Folyamatos vérnyomás ellenőrzésem van, 2-3 napja nagyon erős arcégésem van, az esti órákban fordul elő. A vérnyomásérték normális: 125/85.
Szeretném megkérdezni, mi lehet ez a tünet? Mit tudna javasolni, hogy újra fogyni tudjak jojóeffektus nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!

| elhízás, fogyás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(februári)   InforMed

Tartós fogyás akkor jön létre, ha az életmódot, étkezési és testmozgási szokásokat sikerül hosszú távon megtartani. Ha valaki speciális diétával lefogy akár sok-sok kilót is, utána pedig visszatér a régi megszokásokhoz és ételekhez, természetes, hogy a leadott kilók is visszajönnek.
Meg kell tanulni az ételek kalória tartalmát kiszámolni, az elfogyasztani kívánt ételt lemérni, így lehet kalkulálni a napi mennyiséget. Ez nőknél általában 1500-1600 kalória, ha fogyni szeretne, úgy 1200 kalória körül. Szinte mindent lehet enni, de mindenből keveset. Kiváló kalóriatáblázatok, kisméretű konyhai mérlegek segítenek a tanulásban. Ami a súly megtartásában még segít, az a rendszeres testmozgás. Legjobb, ha napi tevékenységhez köthető: gyalog járni munkába vagy a gyerekért az iskolába, lépcsőt használni a lift helyett, stb.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-03-02 22:35:51
| elhízás, fogyás
hirdetés