Rivotril elhagyása, terhesség

Kérdés:  Sajnos a pánikbetegek közé tartozom már elég régóta. 10 éve lettem először rosszul. Akkor még fiatal voltam, és mivel hamar elmúlt a rosszullét (1 alkalom volt) és nem is volt komoly nem foglalkoztam vele. 2 év múlva újra előjött, akkor már 1 hónapig tartottak a rosszullétek. Szokásos történet: még nem volt ennyire elterjedt Magyarországon ez a betegség (vagy nem beszéltek róla), így nem tudták az orvosok, hogy mi bajom van. Teljes kivizsgálás, stb. Persze tökéletesen egészséges voltam.
Elkezdtem kutatni, hogy mi bajom lehet, és végül is saját magamtól jöttem rá. Utána felkerestem egy pszichiátert, aki felírt gyógyszert. Szedtem is 1 hónapig, de mivel teljesen megszűntek a rosszullétek, abbahagytam. Egyébként sem szeretek gyógyszereket szedni. Utána évekig szünet, majd 3 éve új tünetekkel iszonyat erősen újra előjött. Azóta kipróbáltam a pánik rohamok minden fajtáját. Volt, hogy gyógyszer mellett is rosszul voltam, de nem akartam többet szedni belőlük. Amikor jobban voltam, mindig csökkentettem, de mire teljesen abba tudtam volna hagyni, újra jöttek a rosszullétek.
A pszichiáter mellet most már járok pszichológushoz, megtanultam az autogén tréninget, néha jógázom, jártam akupunktúrára, szóval mindent kipróbáltam, de a gyógyszert nem tudom abbahagyni. Pszichés függés.
Most már attól vannak pánikrohamaim, hogy nem tudom (merem) abbahagyni a gyógyszert. Tavaly mentem férjhez és a férjemmel már nagyon szeretnénk babát, ami persze gyógyszerek mellett nem megy. Legutóbb a pszichiáterem azt mondta, hogy nyugodtan essek teherbe, mert szerinte kisebb a kockázata a gyógyszernek, mint, hogy a terhesség alatt folyamatos rosszulléteim legyenek. Nem tudom, mit csináljak! Napi másfél Rivotrilt (0,5 mg) és 2x1 Velaxint (50 mg) szedek.
Kérem, adjon tanácsot! Köszönettel!

| terhesség
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Ha jól értem van egy betegsége, ami miatt pszichiáterhez és pszichológushoz jár, a gyógyszeres kezelés és a pszichológus által folytatott feltételezem, pszichoterápiás kezelés mellett egyensúlyban van, de nem tudja, vagy nem meri elhagyni a gyógyszereit, mert fél, hogy visszajönnek a pánikrohamai.
Szerintem az átlagos magyar pánikbeteghez képest nagyon jó ellátásban részesül, most a tervezett terhesség okoz dilemmákat. Megértem, hogy a várható új helyzet új kérdéseket vet fel, de mit tehet egy kívülálló ebben a helyzetben, aki nem ismeri magát és nem a kezelője? Általánosságban annyit tudok mondani, hogy mérlegelni kell Önnek, a nőgyógyászának és a pszichiáter kezelőjének, hogy mi a legjobb megoldás a leendő anyának és a babának.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2009-03-11 20:29:09
| terhesség
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop