Stresszhatás– 25 éves lány

Kérdés:  Az én tüneteim 4 hónappal ezelőtt kezdődtek. Kezdeti tüneteim: haspuffadás, esténként sok sav (főleg vízszintes helyzetben), hol hasmenés, hol székrekedés, hiába ettem sokat, 0,5-1 órával az étkezés után maró éhségérzet tört rám, ingerült lettem, és remegett a kezem, gyakran volt szapora a szívverésem, esetenként, én általam ún. mini-infarktusaim voltak. Ez azt jelentette, hogy szapora szívverés, bal karzsibbadás, felváltva hidegrázás és verítékezés, lázmérővel mért hőemelkedés, majd hasmenés és elalvás.
Ezek a tünetek ilyen sorrendben zajlottak a mini-infarktusaim során. Miután már nem igazán tudtam aludni, elmentem a háziorvosomhoz, aki refluxra gyanakodott, és elküldött a megfelelő szakvizsgálatokra. Elkezdtem a refluxnak megfelelően táplálkozni, és panaszaim átalakultak. Most már csak bal oldali szúró hasi fájdalom, néha a köldök mellett is, illetve fent a szegycsontom felett nyomó fájdalom. A vérkép, hasi UH, gasztroenterológiai konzultáció, és gyomortükrözés eléggé elhúzódott, és 3 hónapig zajlott. A vizsgálatok negatívok lettek.
A belgyógyászom szerint, (akivel már többször találkoztam) biztos, hogy refluxom van, bár semmi sem bizonyítja. Sajnos biopsziát elfelejtett venni a tükrözés során.
Míg ezekre a sokáig tartó vizsgálatokra vártam, elmentem egy természetgyógyászhoz is. Egyáltalán nem hiszek a hókuszpókuszokban, de gondoltam mit veszthetek, hiszen a normális érelemben vett orvostudomány nem igazán segít. (Nem kaptam diétás étrendet, pedig kértem, vaktában írogatták fel a különböző gyógyszereket, amiknek kijöttek a mellékhatásai stb. és közben teltek a fájdalmas napok.) A természetgyógyász - anélkül, hogy én bármit is említettem volna neki - megállapította, hogy gyulladásban van a hasnyálmirigyem, és a vékonybelem. És a kiinduló ok: az epém salakosodása.
Nem pontosan tudom, milyen technikát alkalmazott a vizsgálatnál, de valami mágneses paneleken feküdtem, és azt hiszem a szervek energiáit vizsgálta. Nagyon sok logikus dolgot mondott magától, ellentétben az orvosokkal, akik semmit nem mondtak. Elmondta magától a tüneteimet, és én csak bólogattam.
Visszamentem a belgyógyászomhoz, hogy rákérdezzek a hasnyálmirigyre, nem lehet gond azzal valóban, de azt mondta: azt az UH látta volna. Szerinte tuti kezdődő reflux (én már szkeptikus vagyok, hiszen semmilyen vizsgálat nem támasztotta alá).
Amiért azonban Önnek írtam, azaz, hogy a vérképem szerint, sok a vas a véremben: 42,4 volt fél éve (akkor a házi orvosom azt mondta, biztosan elszúrtak valamit a laborban), most 31,1, és a normális tartomány: 6,6-26,0 lenne. Ezen kívül a glükóz volt egy picit több a maximumnál, és a fehérvérsejt-számom 4,9, ami bár még a tartományban van, de már az alsó határ felé (4,0-10,0). Aggódom a vasam miatt, de sem a háziorvos, sem a belgyógyász nem tulajdonított neki jelentőséget, pedig erőltettem.
Nem tudom, hogy tényleg nyugodtan menjek-e el 2 hét múlva külföldre (félévre megyek), és higgyek az orvosnak, hogy csak kezdődő reflux, és ne törődjek a sok vassal a véremben? Nem bízom a belgyógyászomban, mert semmi nem támasztotta alá az ő diagnózisát.
Természetesen, nem dohányzom, nem iszom, nem kávézom, sok gyümölcsöt eszek, sok szénsavmentes vizet iszok, és változatosan étkezem már évek óta. Amióta tüneteim vannak, igyekszem kevésbé fűszeresen enni, és több zöldséget fogyasztani. Sok a stressz mostanában az életemben, de igyekszem változatni ezen.
Ennél többet nem tudom, mit tegyek, és hamarosan el kell utaznom. Bár kevés a hely, hogy rendesen mindent leírjon az ember, a betegségéről, és így, hogy szűkítettem is, nagyon hosszú lett. Elnézését kérem érte, de nem tudom, mit lehetett volna kihagyni.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, egy 25 éves elveszett vidéki lány.

| stressz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Kedves elveszettnek gondolt vidéki leány!
Levelét olvasva az merült fel bennem, hogy az Önre váró fél éves külföldi út nyomhatja a lelkét, ami aztán testi tünetekben nyilvánul meg. Természetes, hogy szorong az út előtt, hiszen ismeretlenbe távozik, új környezet, új emberek fogják várni.
Nézze a helyzet pozitív oldalát! Olyan tapasztalatokra tesz szert, amelyek egész életében hasznosak lesznek. Ha már eldöntötte, hogy megy, ne akarjon visszalépni! Meglátja, minden problémára lesz megoldás!\nSok sikert kívánok!

Kapcsolódó cikkek a Pszichoszomatikus betegségek rovatban olvashatók.

2009-03-16 14:27:08
| stressz
hirdetés