Elhízás

Kérdés:  Van egy 7,5 éves kislányom, kicsi korától problémánk van a súlyával és az állandó fejfájásával. (Amióta beszélni tud mindig a fejét fájlalja. Sokszor sír, és a fájdalomcsillapítók sem mindig hatnak.) A legnagyobb problémát az okozza számomra, hogy az elmúlt 2 hónapban 7 kg-ot hízott - így már 45 kg - pedig a napi étkezések során bevitt táplálék ezt nem indokolja.
Otthon reggelire müzlit eszik, vacsorára pedig általában valamilyen gyümölcsöt, egyébként csak azt eszi, amit az iskolában kapnak. (A gyerek rendszeresen sportol, hetente 1x néptáncon van, 2x baletten, 1x úszni és hetente 3x van testnevelés órája). A combja belső felén lila csíkok jelentek meg kb. 1 hónappal ezelőtt.
A körzeti orvos azt mondta, hogy fogyasszam le, mert a csíkok a hízás miatt keletkeztek. Tanácstalan vagyok, tudom, hogy az étkezése ezt nem indokolja, de ezt nem hiszi el senki. A másik lányom 9 éves, ő csak 26 kg. Mindkét gyerek ugyanazt eszi és ugyanannyit sportol, de a kicsi egyre csak hízik és hízik.
Kérem, adjon tanácsot! Előre is köszönöm!

| elhízás, túlsúly
| Petrányi, Gy.; Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Több probléma is felmerülhet, hormonális vizsgálatok is kellhetnek. A csíkok a gyors hízástól vannak, nem feltétlenül jelent mellékvese-betegséget. Sajnos, a táplálkozási szokások nem ellenőrizhetők, hiszen nem figyeli 24 órán keresztül, mikor iszik gyümölcsleveket, "üdítőket", mikor kap be egy-egy csokit, bármit, a jégszekrény, a kenyereskosár sincs lelakatolva... A felszedett kilók betegség esetén is csak abból vannak, amit megeszik. Diétás tanácsadás mindenképpen kell, hogy kiderítsék, hol vesz föl felesleges kalóriákat (pl. a műzliben túl sok a szénhidrát, a mazsola, pedig kifejezetten hizlal).
Nehezen hiszem el, hogy vacsorára csak gyümölcsöt eszik. Mi mást is? Különösen a cukor, az édességek, csokik tartalmaznak meglepően sok kalóriát és hizlalják az arra hajlamosat (lehet öröklött is a hajlam). Másoktól is kaphat ezt-azt. Ad neki pénzt, hogy napközben vegyen valamit? Lehet, hogy itt is a baj. A gyerekek nem mindig őszinték ilyen kérdésekben, nem szándékosan, vagy nem fogják fel, hogy miről is van szó.
Látatlanban nem tudok mást mondani.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-03-16 15:18:44
| elhízás, túlsúly
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop