Allergia vagy érzékenység?

Kérdés:  Néhány évvel ezelőtt egy erdőben vaddarazsak támadtak meg, ekkor még semmiféle allergiás reakciót nem tapasztaltam. Egy évvel később egy darázscsípés kapcsán (egy nappal az eset után) az egész lábszáram csúnyán bedagadt, duplájára vizesedett, a vizeletem véres volt (nem tudom, hogy ezzel összefüggésben volt-e).
Egy orvos azt mondta, valószínűleg ez nem allergia, csak érzékenység, mert ha allergiás lennék, akkor a torkom környéke dagadt volna be azonnal, nem a lábam. Én azóta is aggódom minden nyáron, nehogy megcsípjen valami.
Ez valóban csak érzékenység és nincs mitől tartanom? Kellene magamnál hordani valami injekciót? Hol vizsgálják ezt? Igaz, hogy klinikai körülmények kellenek a teszthez?
Válaszát előre is köszönöm!

| anafilaxia, allergia, rovarcsípés
| Kaszó, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2009 ;14(márciusi)   InforMed

A rovarméreg-allergiának a legsúlyosabb változata, az anafilaxia a csípés után néhány percen belül jelentkezik; súlyos tünetekkel jár. Sajnos az, hogy önnek nem voltak ilyen súlyos tünetei, nem jelenti azt, hogy egy következő csípésnél sem lesznek (ezt senkinél nem lehet előre megjósolni).
A rovarméreg-allergiát vérből szoktuk vizsgálni, ezért ahhoz nincs szükség klinikai háttérhez. Amihez intenzív háttér kell, az az immunterápia, amit azok a betegek kapnak, akiknek igazolódott az allergiájuk, s volt már súlyos tünetekkel járó reakciójuk rovarcsípésre. Szintén ezeknek a betegnek javasoljuk, hogy hordjanak maguknál olyan injekciót, melyet anafilaxia esetén be tudnak adni maguknak.

Kapcsolódó cikkek az Anafilaxia rovatban olvashatók.

2009-03-25 07:58:29
| anafilaxia, allergia, rovarcsípés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop