Szorongás?

Kérdés:  A barátnőm 34 éves. Nagyon segítőkész ember. Mostanában betegeskedik. A lényeg, hogy a betegsége során folyamatos injekciózásra szorult. (Én ápolónő vagyok, így az injekciókat én adtam be neki.) Az egyik injekciózás alatt teljesen kicserélődött, mintha nem is lett volna ott. A kérdésekre nem válaszolt, nem szólt, majd leült a konyhába és ringatni kezdte magát. Szorosan átölelte saját magát és az egyik kezével marni kezdte a vállát. Bármit kérdeztem nem válaszolt, amikor közeledtem elhúzódott, majd sírni kezdett, de a száját a karjához szorította. Több mint egy órába került mire közel engedett magához. Csak az ölelésem és a simogatásom hatására kezdett el oldódni. Azóta már kerültünk hasonló helyzetbe más kapcsán is.
Rákérdeztem, hogy mi a baj, de mindig másra tereli a szót. Úgy érzem, hogy valami komoly baj van, de nem tudom, hogyan segíthetnék. Történhetett valami a múltban, ami előidézi a hirtelen viselkedés változását?
Várom tanácsát!

| szorongás
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Talán fontos lenne tudni, hogy milyen betegség miatt kell injekciós kezelést alkalmazni, milyen hatóanyaggal. A leírt viselkedés regresszív, pszichésen beszűkült állapot lehet. Szerintem, úgy segíthet neki, ha elkíséri pszichiáterhez, aki majd az anamnézis és a vizsgálat alapján meg tudja állapítani, hogy miről van szó, és tud segíteni a jelenség terápiájában is.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-03-25 08:06:27
| szorongás

Web Design & Development Prowebshop