Mellfájdalom, szőrösödés, fáradtság

Kérdés:  Én egy 30 éves nő vagyok, 2-3 éve az egész fejfájással kezdődött, folyamatosan fájt a fejem. Jártam neurologushoz, ő elküldött mindenféle vizsgálatra, hogy mitől fájhat a fejem (szemészet, EEG, MR stb.), akkor ezek negatívak lettek.
Majd jött a menstruációzavar. A nőgyógyászomnak el is felejtettem említeni, hogy fáj a fejem folyamatosan, de a vérzészavarok miatt kért egy hormonvizsgálatot. Kiderült, hogy magas a tesztoszteron szintem, és egyéb, ezért felírt nekem Diana35 fogamzásgátló gyógyszert, hogy helyrehozza a hormonokat. Ez jó is volt, mert a fejem nem fájt, és a menstruáció is beállt. Ami maradt, hogy az államon a szőrösödés megmaradt. Nincs nap, hogy ne a szemöldökcsipesszel kelljek fel, mert azért szeretnék nő maradni. A hízásról nem is beszélve, pedig szinte semmit nem eszek egész nap.
Decemberben eljött a kontroll, hogy megnézzük a két éve szedett gyógyszer javított e valamit, abbahagytam és a 3. hónapon elmentem a vérvételre. Jók lettek az eredményeim, a totál tesztoszteron lett magas, meg a prolaktin szint.
A baj, hogy visszajött a fejfájásom, és nem is kicsit. Elmentem megint neurologushoz, ahogy a háziorvos javasolta, és ő kért egy hypofisis sella MT-t. A fejem már annyira fájt, hogy mindent kihánytam. Erre kaptam valami agyvízhajtó löttyöt (glycerines), és 3x1 dl-t kellett innom. El is múlt a fejfájásom, csak akkor fájt, ha elfelejtettem meginni. Az MR vizsgálaton a következőt kaptam: Az enyhén jobbra lejtő fenekű sellában jobb felében vaskosabb, a kontrasztanyagot működő mirigyállományra jellemzően halmozó hypofisis ábrázolódott, melyben jobb oldalt a felső kontúr alatt kontrasztanyag adása után kb. 3 mm-es, környezeténél kevésbé halmozó terület válik sejthetővé. A hypofisisnél centricus. A chiasma és a parasellaris régió szabad.
Vélemény: hypophysis microadenoma suspiciuma.
Teljesen magam alatt vagyok, mert nem szedhetem már a Diana35-öt, még a neurologushoz nem tudtam visszajutni, és endokrinológust meg min. 5 hónap várakozási idő után kapnék Budaörsön.
Ha tud, kérem, segítsen, hogy mi a bajom? Már nagyon félek! Fájnak a melleim, fáradt vagyok egész nap, csak ezt a löttyöt iszom, és hányok mindentől. Megint hízok, pedig szinte semmit sem eszem, és ha igen, azt is kihányom. Van egy 6 éves kisfiam, vele kellene foglalkoznom, és csak azt látja, hogy az anyukája mindig rosszul van.
Legyen szíves, írja le a véleményét, amit előre is nagyon köszönök Önnek!
Egy aggódó anyuka! Szép napot kívánok!

| agyalapi mirigy, daganat
| Petrányi, Gy.; Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Az agyalapi mirigy pici daganata nehezen okozna ilyen nagyfokú tüneteket, és ha a prolaktin-szintje nem haladja meg a normális legalább háromszorosát, akkor még az sem igazán valószínű, hogy bajt csinálna egyáltalán.
Szemészet, látótérvizsgált mindenképpen kéne, ha nem volt még, fül-orr-gégészeti vizsgálat is, vannak fejfájás-ambulanciák, ill. a már Önt vizsgáló neurológust kéne felkeresni.
Látatlanban nehéz mit mondani. A fogamzásgátló csak elfed bajokat, az nem gyógyítás (és fejfájósoknak amúgy sem szabad). Belgyógyász-endokrinológusi kivizsgálása is célszerű lenne, a fejetlenségről nem tehetek.

Kapcsolódó cikkek az Agyalapi mirigy rovatban olvashatók.

2009-03-25 08:07:36
| agyalapi mirigy, daganat
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop