Evési zavar

Kérdés:  A barátnőm évek óta komoly harcot folytat a súlya ellen. Volt bulimiás is. Idén viszont újra extrém diétába fogott. Naponta egy üres levest hajlandó csak megenni, mert úgy érzi, hogy csak ettől fog fogyni és a leves fedezi a napi kalóriaigényét. Mindemellett szinte minden nap sportol.
Nagyon féltem őt, nem tudom, hogyan tudnék segíteni neki. Bármikor, ha szóba hozom az evést, nagyon rövidre zárja a beszélgetést és arra kér, fogadjam el, hogy neki ez a mennyiség elég, és mindenképpen fogyni szeretne. A fogyási vágya ugyan reális az alkatához képest, de a módszerei elképesztőek és aggasztóak. Ez így megy évek óta. Súlyban, pedig eljutott oda, hogy tényleg nem tud leadni, csak keservesen pár kilót. Az életmódján (pl. étrendváltoztatás: több zöldség, gyümölcs stb.) nem hajlandó változtatni.
Mint barátnő, mit tudok tenni, hogy észhez térítsem az egészsége érdekében?

| diéta, Táplálkozási zavar
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Talán sokkal többet nem tud tenni, mint eddig, szeretettel, aggódással, de türelmesen beszélni vele erről a témáról. Beszéljen arról, milyen érzés magának az, amikor látja milyen életet él. Helyette nem dönthet, és nem cselekedhet.

Kapcsolódó cikkek az Evési rendellenességek (anorexia, bulimia) rovatban olvashatók.

2009-04-07 15:49:20
| diéta, táplálkozási zavar

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop