Lakásban való félelem

Kérdés:  Kiskorom óta félek leginkább éjjel a lakásban, függetlenül attól, hogy van-e itthon velem valaki. Most már ez a félelem nappalra is áttevődött. Mindig olyan érzésem van, hogy valaki van a lakásban és figyel. Az éjjeli félelmem, pedig leginkább betöréshez, fizikai bántalomhoz kapcsolódik. Mindez azért nyomasztó, mert úgy érzem, nem tudom megakadályozni, hogy ezek a félelmek felszínre kerüljenek, pedig tisztában vagyok azzal, hogy nincs senki a lakásban és a félelmem alaptalan. Utcán nem félek. Mindez csak lakásban jelentkezik. A zajok éjjel nagyon éberré tesznek. Sokszor csurom vizesen ébredek. Néha erőt veszek magamon és kimegyek, és végigjárom a lakásban a helyiségeket, hogy szembeszálljak a félelmemmel. Ha egyedül vagyok éjjel, akkor ez a félelem megsokszorozódik és csak lámpafénynél, TV mellett, olyan kanapén tudok elaludni, ahonnan belátom a lakást, vagy csak akkor tudok elaludni, amikor már kint kivilágosodott. Mindemellett a napi munkámat, a családi életemet ez egyáltalán nem befolyásolja.
Kérem, segítsen megérteni, hogy mitől alakulhatnak ki ilyen félelmek, és mit tudok tenni ellenük, hiszen már 20 éve élek ezzel a félelemmel.
Köszönöm!

| szorongás, félelem
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(márciusi)   InforMed

Ha már 20 éve él ezzel a félelemmel, az azt jelenti, hogy szorongásos betegsége van, ami kezelhető. Megérteni, hogy mitől alakulhatott ki e félelme, szép feladat, nagy kihívás, ha valóban kíváncsi rá, akkor ezt pszichoterápiás folyamatban érheti el.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-04-07 15:49:20
| szorongás, félelem

Web Design & Development Prowebshop