Köhögés, szamárköhögés elleni oltás hiánya

Kérdés:  Kisfiamat fél éves koráig epilepsziásnak tartották, emiatt gyógyszerrel is kezelték. Majd később kiderült, hogy mégsem epilepsziás. Ennek ellenére a kötelező szamárköhögés elleni védőoltást nem kapta meg.
Ma már elmúlt négy éves, és kb. három hete köhög. A kezdetekben köhögött éjjel is, de szerencsére nem fulladásszerűen. Kapott antibiotikumot, visszavittük a háziorvosunkhoz, azt mondta, hogy már nem piros a torka, ne szedjünk tovább semmit, de a gyerek azóta is köhög, igaz nem olyan sokat, és éjjel már nem, csak akkor, amikor felkel.
Semmilyen más különösebb tünetünk nincs és nem is volt. Nem volt láz, sem hányás. Közben nézte másik gyermekorvos is, ő sem látott semmi különöset, annyit mondott, hogy vitaminnal kezeljük ki.
Ha szamárköhögése lenne, azt a két orvos közül legalább az egyik felismerte volna? Az oviban elég sok gyerkőc köhög, és ugyanilyen hosszan elhúzódó köhögéssel.

| védőoltás, gyermek
| Vígh, E.; Az Orvos válaszol - Dr. Vígh Elek 2009 ;14(áprilisi)   InforMed

Kedves Anyuka!
Először is, a jelenleg használt kombinált védőoltás (Infanrix), a szamárköhögés elleni komponenssel együtt, nemhogy epilepsziásnak tartott, de ténylegesen epilepsziás gyereknek is adható. Vagyis nem ártana bepótolni.
Másrészt az elmondottak alapján valószínűtlen, hogy szamárköhögése lenne, sokkal inkább egyfajta nem ritka, elhúzódó vírusfertőzésről lehet szó.
Üdvözlettel,

Kapcsolódó cikkek a Védőoltások rovatban olvashatók.

2009-04-15 11:18:46
| védőoltás, gyermek
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop