Pánik vagy sem?

Kérdés:  Tavaly októberben új állást találtam, Budapestre költöztem. A beosztásom úgy néz ki, hogy 4 napot dolgozom, a 4 szabad napra hazautazom. Tavaly a karácsonyi ünnepeket végigdolgoztam, és ekkor kezdődött a problémám. Egyik éjszaka olyan heves szívdobogást kaptam, hogy attól féltem, menten meghalok. Mintha valaki ráült volna a mellemre, egyszerűen nem kaptam levegőt. Remegtem, és hányni kezdtem. Félelmemben felhívtam az édesanyámat, elmondtam neki, hogy mi történt, hogy rettegek bejönni dolgozni, mert valószínűleg újra ez fog történni. Azóta heti 1-2 alkalommal előfordul még, bár hányás már nincs, felváltotta a hasfájás.
A munkám egy folyamatos kudarcélmény, pedig a múlt hónapban én lettem a hónap dolgozója. Nem tudok elszakadni a gondolattól, hogy ez a munka nem nekem való, egyszerűen képtelen vagyok jól csinálni, bármit teszek az rossz. Telefonos ügyfélszolgálaton dolgozom. Főleg otthon történik meg, hogy amikor megcsörren a telefonom, egyből remegek, mire felveszem, teljesen leizzadok. Rettegek a gondolattól, hogy a munkahelyemről hívnak, hogy valamit rosszul csináltam, pedig sosem volt még ilyesmire példa. A letolás megvár, míg munkába állok.
Múlt héten utánanéztem a pánikbetegségnek, és bizony sok tünetét fedeztem fel magamon. A kérdésem az lenne, hogy valósak-e a félelmeim, vagy csak beképzelem magamnak, és teljesen alaptalanok? Jól tudom magamról, hogy hajlamos vagyok a dolgokat túlértékelni, túlmisztifikálni. Lehetséges, hogy csak egy egyszerű munkahelyi stresszből kreálok magamnak egy olyan betegséget, ami tulajdonképpen nem is létezik? Az önbecsülésem a padlón, gyakran tör rám megmagyarázhatatlan sírógörcs. Veszekedős és hisztis lettem, pocsékul érzem magam a bőrömben.
Elnézést a hosszú terjedelemért, csak szerettem volna minden fontos tényezőt leírni.

| szorongás, félelem, pánik
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(áprilisi)   InforMed

Annyiban valósak a félelmei, hogy egy létező lelki probléma áll a tünetei mögött, ami lehet kapcsolatban az új munkahellyel, a kifáradással, az otthonától való elszakadással és még sok minden mással. Ha szeretne utánajárni, hogy mi baja lehet és változtatni rajta, pszichiátert kellene felkeresni.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-04-28 10:48:33
| szorongás, félelem, pánik

Web Design & Development Prowebshop