Fulladás, mellkasi fájdalom, magas vérnyomás

Kérdés:  Férjem két éve magas vérnyomással küzd. Coverex combit szedett egy évig. Ettől függetlenül, időnként 180-200/90-120-ig emelkedett a vérnyomása. Előfordult mellkasi nyomó-szorító fájdalom. Máskor beszédzavar. Háziorvosi ügyeleten Tensiomint kapott nyelv alá, majd egy óra múlva ismét. Vérnyomása nem ment le, onnan sürgősségire küldték az EKG-n látható STD (?)-k miatt. Ottani th: 3 puff Cordaflex, 1 puff Nitromint és 100 mg Aspirin Protect. Később 0,25 mg Frontin. Végül beállt 140/80-ra. Készült EKG: S.R, bal tengelyállás, PQ:0,16s, QRS:0,10, isoel ST, poz T-k. Később kardiológián is készült EKG, ott megjegyezték, hogy bal kamra hypertrophia jelei látszanak. Jelenlegi gyógyszerei: Hizaar, Concor, Chinopamil és este 1 Xanax.
Jelenleg nagyon sokszor fullad (tüdőgond.: neg), mellkasi nyomás vagy szorító érzése van. Éjjel üldögélnie kell, hogy elmúljon. Nagyon aggódunk, 59 éves, soha nem ivott és nem dohányzott.
Köszönöm válaszát!

| szorongás, félelem, pánik
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(áprilisi)   InforMed

Nem nyugodnék bele a kardiológiai eredménybe, további kivizsgálást kérnék. Legalább egy 24 órás EKG (Holter) felhelyezése indokolt lenne, hogy rögzítsük a rosszullét alatti EKG-t, de meg kellene nézni azt is, hogy ilyenkor mennyi a vérnyomása. Valamint, ha valóban szív eredetű a mellkasi fájdalma, akkor feltétlenül használnia kellene a sublingualis Nitromintet, vagy ha a vérnyomása magasabb, Tensiomint is el kellene szopogatni.
Amennyiben minden negatív, érdemes szorongásoldóval kezelni, mert a fulladás a vérnyomás-emelkedéssel akár pánikreakció is lehet.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-05-07 13:33:13
| szorongás, félelem, pánik

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop