Furcsa állapot, rosszullét

Kérdés:  24 éves nő vagyok. 12 éves koromban kezdődött az első rosszullétem, ami abban nyilvánult meg, hogy önmagam arcképét láttam magam előtt repdesni néhány másodpercig, majd elsötétült előttem minden. Magamról tudtam, ahogyan beszélni is, csupán nem láttam semmit sem. Ez néhány évre rá tovább fejlődött, összeestem és görcsös rángatózásaim voltak. Az orvosom Carbamazepint írt fel, amit a mai napig szedek (1 tabletta naponta). Több mint 6 éve nem volt rohamom, viszont mégis 1-2 másodpercre volt, hogy önmagam arcképe jelent meg előttem (ez szenzoros zavar lehet?), vagy pedig (ez mostanság egyre többször) furcsa érzetem van, érzem, hogy nem vagyok jól, és tudom, hogy le kell pihennem, és szemem be kell, hogy csukjam, hogy megnyugodjak.
Az a nagy baj, hogy pánikbeteg is lettem, jobban mondva agorafóbiás is. Félek kimenni az utcára, nehogy rosszul legyek; zavar a napfény, a monitor fénye, ha sokat ülök előtte (úgy érzem, kiszívja az agyam), és a piros szín is.
Vérnyomásom ingadozik, szívverésem elég nagy, min. 82, de ha valami megzavar pl. zaj, tömeg, piros szín vagy napfény, felmegy 110-re is. Ha rám tör a pánik ugyan azt az érzetet érzem, és csak sötétben tudok lenyugodni. Nappal nem járok ki az utcára, viszont este soha nincs semmi bajom, ha lemegy a nap.
Az orvosom soha nem mondta ki, hogy mi a bajom, csupán, hogy szedjem a gyógyszert. A későbbiekben babát is szeretnék, de úgy tudom, hogy a Carbamazepin veszélyezteti az egészséget. Úgy érzem, hogy a rosszulléteimet a pánikbetegségem és a különböző fenti tényezők generálják.
Mi tévő legyek? Szeretnék hétköznapi életet élni!
Válaszát előre is köszönöm!

| szorongás, félelem, pánik
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(áprilisi)   InforMed

Most végül is milyen kezelést kap a pánikbetegségére?
Terhességben nem ismert, hogy emberben a karbamazepin miként hat a magzatra. Ezért - különösen az első trimesterben (harmadban) - az előny/kockázat arányt igen alaposan kell mérlegelni.
Ritkán leírtak fejlődési rendellenességeket és torzszüléseket, beleértve a spina bifidát.
Fólsavhiány köztudottan előfordul terhességben (az antiepilepticumok súlyosbíthatják a fólsav hiányt): ez a hiány hozzájárulhat a malformatio (fejlődési rendellenesség) előfordulásához antiepilepticumokkal kezelt nők gyermekein. Ezért a terhesség előtt és alatt javasolt a fólsav kiegészítéséről gondoskodni. A terhesség utolsó heteiben és az újszülöttnek javasolt K1-vitamin adása, a vérzési hajlam csökkentése céljából.
Tehát, mielőtt gyereket vállalna, jó lenne, ha meggyógyulna, és nem kellene gyógyszert szednie.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-05-07 13:33:13
| szorongás, félelem, pánik

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop