CK-LDH értékek

Kérdés:  Mitől lehet magas a CK és az LDH értékem? A CK: 430, az LDH 478. Kardiológusnál jártam, nem tapasztalt semmi rendellenességet, a CK-értékem már 3 éve 300-500 között mozog, az LHD mostanában kezdett el emelkedni, de senki nem foglakozik érdemben ezekkel az értékekkel. A neurológus bordaközi idegfájdalmat diagnosztizált.
Valóban nem kell olyan komolyan venni?

| laboratóriumi vérvizsgálatok
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(áprilisi)   InforMed

A laktát dehidrogenáz (LDH) szintjét leggyakrabban a szövetkárosodás kimutatására használják. A szervezet számos szövetében jelen van. Az LDH katalizálja a pyruvát és laktát átalakulást. A működő izmok a glukózt laktáttá alakítják, a vörösvérsejtek metabolizálják. A laktát a vérbe kerül és innen a máj veszi fel. Majd a máj a laktátot ismét glukózzá alakítja, és így kerül ismét a véráramba. Majd ezt veszik ismét fel nyugalomban az izmok, vörösvérsejtek és egyéb szövetek.
Emelkedett értéke jelezhet: agyi történést (stroke), szívrohamot, fokozott vörösvértest széteséstől kialakult vérszegénységet, mononukleózis infekciózát, bél-keringészavart, májgyulladást, izomsérülést, izomsorvadást, neoplazmát, hasnyálmirigy-gyulladást, tüdő infarktust, vészes vérszegénységet. Ha emelkedett értéket találunk, akkor gyakran az LDH izoenzimek vizsgálata segíthet a döntéshozóknak annak eldöntésében, hogy ennek mi az eredete.
Nem szed valami gyógyszert, ami például fokozza a vörösvérsejtek szétesését?
A CPK (CK, creatin kináz, creatin phosphatase néven is fut) egy főleg a szívben, az agyban és az izmokban található enzim. Ha az itt található sejtek károsodnak, akkor a felszabadult CPK a keringésbe kerül, ezt mutatja ki a vizsgálat. Egyes vérzsír-csökkentők (sztatinok) mellékhatásának megjelenését jelezheti, mert izomkárosodást okozhatnak, de ez más gyógyszertől is előfordulhat, az is lehet, hogy izomba kapott injekciók eredményezték az emelkedést, ami majd normalizálódik. Ha további alosztályokra, úgynevezett isoenzimekre bontjuk a CPK-t, akkor pontosítani lehet az eredetet. A CPK 1 inkább az agyból és a tüdőből, a CPK 2 a szívből, a CPK 3 inkább az izomból ered.
Azonban, ha nem jelent diagnosztikus nehézséget a labor eredmény, akkor semmi értelme a további vizsgálatnak.

Kapcsolódó cikkek a Laboratóriumi vérvizsgálatok rovatban olvashatók.

2009-05-07 13:33:14
| laboratóriumi vérvizsgálatok
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop