Csípőficammal szülni

Kérdés:  Születésem után Pavlik kengyelt kellett viselnem, az orvosok szerint, rendbejött a csípőficamom, viszont a serdülőkort elérve vettem észre, hogy az egyik lábam 1,5 cm-rel rövidebb, mint a másik, ezáltal látható a sántítás is. Fájdalmaim egyáltalán nincsenek, nagyon mozgékony, hajlékony vagyok (néha már megkérdőjelezik, hogy valójában 31 évesen lehet-e valaki ennyire hajlékony). Egyedül hosszabb fizikai terhelésre, vagy ülés után érzek minimális belső tompa fájdalmat. Röntgenfelvételt már régen készítettek, pontosan a konkrét probléma hiánya miatt (eddig nem kerestem fel orvost).
Most viszont az lenne a kérdésem, hogy várandósság alatt, illetve a szülés kapcsán kell valamire figyelnem, ügyelnem? Esetemben szóba sem jöhet a természetes szülés? A mozgásom egyáltalán nincs beszűkülve, azt olvastam, csak akkor indokolt a császáros. Várandósság alatt okoz valamilyen problémát a hosszkülönbség, vagy erre az időre akármilyen csúnya is, de hordjak magasított ortopéd cipőt?
Nagyon köszönöm előre is válaszát!

| csípőficam, csípő, szülés csípőficammal, csípÅ‘ficam, csípÅ‘
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2009 ;14(májusi)   InforMed

Egy kezelt, és gyógyultnak nyilvánított csípőficamot - vagy dysplasiát, azaz fejletlenséget - nyugodtan lehet egészséges csípőízületnek nyilvánítani. Az elképzelhető, hogy a combcsont teste és nyaka közti szög a két oldalon nem egyenlő, és ez okozhat abszolút hosszkülönbséget a végtagok között, de többnyire nem ez, hanem a medence helyzete, esetleges dőlése a döntő. 1,5 cm-es hosszkülönbség még nem okoz sántítást. Ha a járásában észlehető zavar van, akkor ott más probléma lehet.
A természete úton való szülésnek az Ön esetében - mozgásszervi szempontból - akadálya nincs. Azt, hogy a terhesség alatt viseljen-e magasítást, így elmondás alapján nehéz megállapítani, de ha klinikai, funkcionális vizsgálat alapján indokolt, ehhez akkor sem kell ortopéd cipő, elég egy magasított betét is a cipőben.

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2009-05-22 11:40:21
| csípőficam, csípő, szülés csípőficammal
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop