Pánikbetegség

Kérdés:  32 éves, 1 gyermekes anyuka vagyok. 2003. óta depressziós vagyok, de az most lényegtelen. 2 évvel ezelőtt jelentkeztek nálam a pánikbetegség jelei igen intenzíven, egyik pillanatról a másikra. Este TV-nézés közben rosszul lettem, mellkasi szorítás lett rajtam úrrá, a mentő kijött, 200 volt a vérnyomásom, anginát állapítottak meg. Azonnal bevittek az Erzsébet kórházba, ahol mindenféle vizsgálaton voltam, minden negatív lett. Hazaengedtek Holter monitorral, ami szívritmuszavart állapított meg, ill. pulzusemelkedést, ill. esést 50-ről egy perc alatt 160-ra. Ilyenkor naponta többször is nagyon rosszul voltam, hányinger, mellkasi fájdalom, szívritmuszavart, fejfájást éreztem, halálfélelemmel párosulva, ill. vérnyomás-emelkedéssel járt.
Sajnos a mai napig meg vannak a tünetek, csak most már hozzájöttek a negatív gondolatok, amit már szinte képtelen vagyok elhessegetni, ill. hirtelen düh, agresszió lesz úrrá rajtam. Sajnos az egész családom szenved valamilyen idegbetegségben - apukám is Seduxent szedett, majd 45 évesen hirtelen szívhalált halt, de a családom többi tagja is súlyos depressziós. Már 2 éve így élek, így dolgozom, magánorvoshoz is járok, de úgy érzem, el lehetetlenedik az életem. Fiatalon sosem tudom hol, mikor jön rám a düh, az idegesség a nap 24 órájában. Hozzájárul az életemhez, nem tudom, meddig tudok így dolgozni, és persze ez egy ördögi kör. A munkaképtelenség gondolata, hogy hogyan nevelem fel a lányom, a halálfélelem, bűntudat résszemmé váltak. 2 éve szeretném tudni, hogy ki lehet-e ebből valaha gyógyulni végleg? Létezik valamilyen terápia, vagy módszer rá?
Előre is köszönöm válaszát!

| szorongás, félelem, pánik
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(májusi)   InforMed

Levele alapján azt látom, hogy szívritmuszavara van és vérnyomása ingadozik, emellett gyakori szorongások, indulatkitörések törnek Önre, amelyeknek kiszolgáltatott. Nem tudom, hogy belgyógyász vagy pszichiáter-e az a magánorvos, aki kezeli?
Valóban nem könnyű örökség, ha tágabb családjában is sok a feszültség. A belgyógyászati terápia mellett pszichiátriai szempontból gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés ilyenkor az adekvát terápia. Egyéni érzékenységtől függően azért általában elérhető egy az Ön eseténél megnyugtatóbb testi-lelki állapot.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-06-06 17:06:41
| szorongás, félelem, pánik

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop