Fogamzásgátló tabletta működési mechanizmusa

Kérdés:  Nagyon tetszik ez a rovat és a honlap is. A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
21 éves lány vagyok, 14 hónapig szedtem a Lindynette20 tablettát, majd az életmódváltásom hatására abbahagytam és nem is szeretném többet szedni. A szedése alatt bőrproblémák jelentkeztek nálam (szárazság, gyulladt bőr), azt azzal hoztam összefüggésbe, hogy a tablettának köszönhetően a saját ösztrogéntermelésem megváltozott.
Azt olvastam, hogy az ösztrogén nem csak egy női hormon, hanem nagyon sok dologért felelős, többek közt a vízmegkötésért, ami a bőr hidratáltságát eredményezi. Sokat olvastam már a témában, mégis vannak nyitott kérdések, amikre nem kapok választ.
A nőgyógyászom sem volt nyitott, a fogamzásgátlót viszont annál jobban erőltette. Azt szokták mondani az ellenzők, hogy a legnagyobb gond a tablettával a következő: "Az egész szervezetet hormonok irányítják, ezek felel mindenért. Ha műhormonnal beleavatkozunk ebbe a rendszerbe, akkor hiba történik. A műösztrogén hatására leáll, de legalábbis csökken a saját IGAZI ösztrogénemnek a termelése." Ez valóban így van? Mi az összefüggés a valódi és a műösztrogén között? Hogyan hat egyik a másikra? Nem is a rák miatt nem akarom szedni, hanem mert valósnak érzem, hogy a szedése alatt megborul a szervezet egyensúlya, ami később akármilyen egészségügyi problémákhoz vezethet.
Lenne kedves írni pár sort a fogamzásgátló hatásáról és véleményezné az általam leírtakat?
Nagyon nagy köszönettel!

| fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2009 ;14(májusi)   InforMed

Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a tablettáról írottakat.
Az internetes fórumokon sok emeletes csacskaságot olvashat az elemi élettani ismeretekkel sem rendelkező "szakértők" tollából! Nem véletlen, hogy az orvosképzés tart az összes tanulmány közül a legtovább!
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás, abortusz rovatban olvashatók.

2009-06-06 17:09:22
| fogamzásgátlás
hirdetés