Lábtörés következménye

Kérdés:  18 éves srác vagyok, 4 éve eltört a jobb sípcsontom. Az orvosok nem javasoltak műtétet, helyette majd 2 hónapig gipszben volt a lábam és csak ennyi idő után mondták, hogy nem forrt össze rendesen a csont és ezért betettek egy drótot. Minden oké volt, bent volt a vas egy fél évet, aztán kivették. Úgy nézett ki minden rendben, focizhatok tovább. Egy idő után kezdett feltűnni, hogy a jobb lábam járás és futás közben kicsit máshogy mozog. Ez egy darabig nem is zavart, panaszaim nem voltak. Aztán fél éve elég sokat fájt a hátam.
Elmentem gyógytornászhoz és ő azt mondta, hogy ezeket a panaszokat az okozza, hogy a műtött lábam 1,5 cm-rel rövidebb a másiknál, és a formája is egy kicsit más, és ez a mozgásomon is eléggé meglátszik. Azóta magasító betétet hordok, ami kiegyenlíti a szintkülönbséget, de a jobb lábam eltérő formája miatt így sem szimmetrikus a két lábam mozgás közben.
Azt mondták, valószínű azért lett rövidebb a lábam, mert a törés közben miközben gipszben voltam kb. 10 centit nőttem meg még utána is. Így visszagondolva szerintem valami műtét utáni rehabilitáció sem ártott volna, nem is mondtak az orvosok semmit, hogy mi legyen (mondjuk közben dróttal a lábamban is fociztam). Most ez a másfél centi és a lábaim aszimmetriája eléggé zavar.
Ön szerint ez a 1,5 cm rövidség és deformáltság a törés miatt van vagy a futball miatti nagy megterhelés is közrejátszott? Mit javasol, hogyan tudnék (ha egyáltalán lehet) ezen az aszimmetrián változtatni? A rövidség még oké, mert a betét egész jó, de a lábam formáján ez nem segít.
Válaszát előre köszönöm!

| sípcsonttörés, rövidülés
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2009 ;14(májusi)   InforMed

Szíves engedelmeddel, ifjú korodra való tekintettel tegeződve válaszolok.
Először is, az alsó végtagok abszolút hosszát nem lehet mindig teljes bizonyossággal megállapítani. A funkció szempontjából alapvető kérdés az, hogy a medence vízszintesen áll-e.
1,5 cm-es hosszkülönbség előfordulhat egyszerűen a két végtag növekedése közti különbség következtében is. A gyermekkori csonttörések után kialakulhat hosszkülönbség, de ez rendszerint akkor következik be, ha a törés a csont valamelyik végét érinti: a hossznövekedés ugyanis a hosszú, úgynevezett csöves csontok mindkét vége felől, a csont tengelyében történik.
Azt viszont nem tudom, hogy a "deformáltságon" mit értesz?
Javasolom, hogy keress fel egy ortopéd szakrendelést.

Kapcsolódó cikkek a Lábszár,boka,láb sérülések és elváltozások rovatban olvashatók.

2009-06-18 20:09:11
| sípcsonttörés, rövidülés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop