Cukorbetegség - 1-es típusú

Kérdés:  Miből állapítják meg, hogy valakinek 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége van? A lányom 8 éves és februártól cukorbeteg. Egyik napról a másiknapra jött a baj. Tünetei sem voltak még. Egy véletlen vérvételkor derült rá fény, hogy magas a vércukorszintje. Kórházba került, estére már 30 is volt a cukor a vérében. Actrapid (3-szor) és Levemir (1-szer) inzulinokat használunk.
2 héttel ezelőttig nagyon jól is ment a dolog, mondhatjuk, hogy normában voltunk. De azóta szinte mindig magas a vércukra. Emeltem az adagokon, és még mindig magasak az eredmények. Értem ezalatt, hogy 15-18. Mintha nem reagálna arra, hogy megemelem az adagját.
Hozzáteszem, most antibiotikumos kezelés alatt van, mert influenzás, de már annak is a vége felé vagyunk, azt hittem, hogy a vércukrok is javulni fognak, ahogy a betegség távozik, de mégsem.
A másik dolog, hogy még ehhez a diagnózishoz társul egy korábbi, mégpedig a hipoparatireózis, plusz gyenge az immunrendszere. Azt mondták, hogy poliglanduláris szindrómája van. Az adagok, amiket per pillanat szúrunk 6-4,5-3-4. Legutóbbi vérvételkor a Cpeptid 220 volt (a kórházból való távozáskor 200).
Szlovákiai vagyok, elnézést kérek, ha valamit nem jól írtam.
A válaszát várom, és köszönöm!

| cukorbetegség, vércukor
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(májusi)   InforMed

8 éves korban általában 1-es típusú cukorbetegség alakul ki. Ez egy úgynevezett autoimmun betegség, amely azt jelenti, hogy a szervezet a saját, inzulin termelő sejtjeit idegennek érzi és elpusztítja. Önöknél is erről lehet szó, ugyanis időnként társulhat egyéb autoimmun kórképekkel, pl. a hypoparatireosissal.
A különböző fertőzések, hideg vagy meleg front, a stresszhelyzetek, a mozgás, sport, de lányoknál még a hormonális ciklus is befolyásolja az aktuális vércukorszintet. Várhatóan a fertőzés lezajlásával javulni fog a helyzet, de nem könnyű jól beállítani. Az inzulin adagok nem magasak, ahogyan megtanították Önöknek, úgy lehet szükség esetén emelni.
A C-peptid szint azt mutatja, van-e a szervezetben még saját inzulintermelése. Ez a cukorbetegség elején még megfigyelhető, azonban nem elegendő ahhoz, hogy inzulin beadása nélkül a vércukrot szabályozni tudja.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2009-06-18 20:09:47
| cukorbetegség, vércukor
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop