Térdsérülés - Keresztszalag-plasztika

Kérdés:  Egy számomra nagyon fontos, jövőmet is meghatározó kérdéssel fordulok Önhöz. 2 évvel ezelőtt térdsérülés következtében elszakadt az elülső keresztszalagom, melyet 3 hónapos konzervatív kezelés után pótoltak. 2 hete újra megsérültem. 3 napra rá megtükrözték, kitisztították és a diagnózis a már pótolt keresztszalag újraszakadása. Az orvosom újra egy keresztszalag-plasztikát ajánlott, melyet 5 hét múlva végeznének el. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy sok olyan embert ismer, aki szakadt keresztszalaggal él és semmi problémát, panaszt nem okoz neki. Ezért el is határoztam, hogy amennyiben nincs különösebb panaszom, és járni is rendesen tudok, nem műttetem meg.
Ma viszont egy háziorvos azt tanácsolta nekem, hogy mindenképpen műttessem meg, mert néhány éven belül nagymértékű porckopásom lesz és szinte biztos, hogy teljes térdprotézisre lesz szükségem. Jelenleg 17 férfi éves vagyok.
Az orvosomnak, vagy a háziorvos-ismerősömnek van igaza ebben a kérdésben? Tényleg ilyen nagymértékű porckopás következhet be, ha most nem műttetem meg? Lehet szakadt keresztszalaggal fájdalommentes, teljes életet élni? Mi az Ön tapasztalata?
Válaszát és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

| térdfájdalom, keresztszalag
| Farkas, J.; Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2009 ;14(júniusi)   InforMed

A "teljes" élet manapság nagyon divatos kifejezés lett, kérdés, ki mit ért ezen, de úgy gondolom, hogy a térdének ehhez semmi köze.
Valóban lehet tünetmentes a szakadt keresztszalag, ha a combfeszítő izom kellően jól funkcionál. Ugyanakkor az is igaz, hogy nagymértékű porckopást idézhet elő, de ez soha nem suttyomban, egyik percről a másikra alakul ki, hanem állandó instabilitás, folyadék jelenléte előzi meg.\nA két vélemény közül én annak az ortopéd sebésznek a szavára hallgatnék, aki már "járt a térdében."

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2009-07-01 23:50:44
| térdfájdalom, keresztszalag
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop