Pánik, idegkimerültség

Kérdés:  Nagyon sok trauma ért gyerekkoromban, és később is. Sok a problémám, sokat éjszakázom kis kihagyásokkal. Amikor szakítottam az előző párommal, pánikrohamaim voltak, ennek már 12 éve. Azóta is néha előjön. Egyik reggel ébredéskor amnéziás tüneteim voltak. Vagy olyasmi, nem tudtam, hol vagyok, és ki vagyok. Minden idegen volt, még saját magam is. Nagyon ijesztő volt, aztán kezdett visszatérni az emlékezetem. Ha túlterhelem magam, nehezen kommunikálok, kellemetlenül érzem magam társaságban, mert alapvető szavakat felejtek el. Rossz a rövid távú memóriám. Változó az állapotom, néha jobb, néha rosszabb. Tegnap reggel forgott velem az ágy ébredéskor, de egész nap szédültem. A mozdulataim, a gondolkodásom le volt lassulva. 32 éves vagyok, de néha 100 évesnek érzem magam, mert kevés az energiám. Fulladok, ha egy lépcsőn fel kell menni, pedig nem vagyok kövér. Apukám hosszú évekig alvajáró volt. Néha visszatér, de inkább alkohol hatására. Az alkohol nekem a pánikrohamot hozza elő, de nagyon ritkán iszom. Gyerekkoromban időszakosan én is alvajáró voltam, és mintha elvágták volna, abbamaradt. Ezeknek a tüneteknek közük van egymáshoz? Mitől vannak? Ez egy betegség tünetegyüttese, vagy csak idegkimerültség és testi-lelki fáradság produkálja ezeket a tüneteket?
Válaszát előre is köszönöm!

| szorongás, félelem, pánik
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(júniusi)   InforMed

Bár elég részletesen leírta a betegsége tüneteit, nem tudnám megmondani a választ a levele végén feltett kérdésére. A leírt tünetek lehetnek valamilyen szervi betegség tünetei is, de lehet kimerültség, szorongás is a háttérben.
Szerintem egy általános, családorvosnál elkezdett, majd belgyógyásznál folytatott kivizsgálás indokolt, azután ha nem igazolódik szervi eltérés, akkor jöhet a pihenés, pszichiátriai jellegű kivizsgálás és kezelés.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-07-10 12:34:33
| szorongás, félelem, pánik

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop