Reflux és magas koleszterinszint

Kérdés:  32 éves nő vagyok, 10 éve refluxos tünetekkel, amelyek utóbbi 2 évben súlyosbodtak ezért tavaly október óta napi 80 mg Nexiumot szedek (azelőtt napi 20 Omeprazol volt az adagom), most próbálom csökkenteni az adagot és jobban is vagyok. Viszont az utóbbi 2 évben 3 vérvételen voltam, ami minden alkalommal 6 és 6,2 körüli koleszterinszintet jelzett. Érdekesnek találom, mert vegetáriánus vagyok, nem dohányzom és nincs túlsúlyom, genetikai dolog lehet, mert felmenőim közt vannak ilyen problémák.
Ez a 6,2-es szint valóban indokolja a gyógyszerszedést? Ha igen, akkor ezek a koleszterincsökkentő gyógyszerek nincsenek káros hatással a gyomorfekélyre hajlamos gyomornyálkahártyára?
Válaszát előre is köszönöm!

| koleszterin, szűrés
| Petrányi, Gy.; Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(júniusi)   InforMed

A kérdést belgyógyász szakorvossal kell megbeszélnie. Valószínűleg szorul majd gyógyszerelésre az örökletes magas koleszterin szint miatt.
Helicobacter vizsgálata volt-e már a GORD ügyében? Nem lebeszélni akarom, de tudnia kell, hogy a vegetariánusság nem gyógyír gyakorlatilag semmire, az ember mindenevőként fejlődött ki, és a növényi olajok és a keményítő (kenyér, krumpli, rizs, tésztafélék) is fokozhatja a koleszterin-képződést arra hajlamos személyen. Ha a tejtermékeket és tojást nem zárja ki étrendjéből, akkor efelől is érheti direkt koleszterinhatás (sajtot ne fogyasszon, csak sovány tejet vagy abból készült tejterméket, a tojássárgája, pedig koleszterinben és zsiradékban bő). Egyéb panaszai hétterében azonban lehet vashiánya (szérum ferritin vizsgálat!), ill. B12 vitaminhiánya is (Indiában nagyon gyakori a vegetariánusok között), ezt is vérvizsgálattal ellenőriztetni kellene, mert egyszerűen kezelhető.

Kapcsolódó cikkek az Érelmeszesedés rovatban olvashatók.

2009-07-10 13:05:18
| koleszterin, szűrés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop