Hízás, evési kényszer

Kérdés:  35 éves nő vagyok, 2 évvel ezelőtt a nőgyógyászom Bromocriptin szedését írta elő a szervezetem által produkált jelek, nem pedig laboreredmények alapján. 10 hónapon keresztül szedtem a gyógyszert, hetente növelve a mennyiséget, míg nem eljutottam a 3 szemig, amit este, lefekvés előtt kellett egyszerre bevenni. Nagyon brutális volt. Ekkor kezdődtek a problémák.
Nem vagyok kövér (165 cm 64 kg), de azóta csillapíthatatlan az étvágyam, szó szerint zabálok, nem tudok parancsolni magamnak, és ez csak egyre rosszabb lesz. Minden testrészemen tapasztalom a hízás jeleit. Ráadásul a mértéktelen zabálásnak rossz emésztés a következménye, állandóan fel vagyok fújódva, a székletürítés is mind minőségileg, mind, pedig mennyiségileg elégtelen. Bizonyos időközönként hashajtót szedek, mert úgy érzem, ha nem teszem, akkor szétdurranok. Szabályszerűen már levegőt is alig kapok. Megpróbáltam az Allit, nem vált be.
Régen volt időm a sportra, rendszeresen atletizáltam, rendre nyertem az amatőr versenyeket, de most 50 m futás után kapkodom a levegőt, egyszerűen nem megy. Olvastam a Reduktilról.
Önnek mi a véleménye róla? Egyáltalán mit tehetnék, hogy ez a folyamat visszafordítható legyen. Nagyon el vagyok keseredve, mert még soha nem néztem így ki, mint most. Ha így folytatom, bálna lesz belőlem.
Reménykeltő válaszát várva, tisztelettel!

| elhízás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Ne keseredjen el, mindig van megoldás! A súlynövekedésnek valószínű több oka is van, nemcsak a gyógyszer. A rendszeres sport abbahagyása mindenképpen jelentős tényező a túlsúly kialakulásában. A sport után ugyanazok az endogén jutalmazó hormonok (endorfinok) szabadulnak fel a szervezetben, mint evés során. Így a megoldás egyszerűnek tűnik. Az, hogy hosszas kihagyás után kifullad, természetes.
Nem baj, ha eleinte csak 50 métert fut. Sétáljon, aztán fusson újra ötvenet. Ne adja fel, a szervezete hamar emlékezni fog a sport múltjára, és ha versenyt nem is nyer, a jó közérzethez szükséges mennyiséget pár hét alatt le tudja futni. Ha hetente 3-4 alkalommal 30-35 percet kocog, megszűnik a falási kényszer, az emésztési panaszok és a közérzete is sokkal jobb lesz.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-07-20 21:19:41
| elhízás
hirdetés