Pattanások, nyomogatási kényszer

Kérdés:  Már kamaszkorom óta (14) nagy örömöt okoz, amikor nyomogathatom a pattanásaimat. Kicsit családi örökség ez nálunk, mert anyukám is, és a testvére is szereti kinyomkodni a pattanásokat. De én vagyok a legmegszállottabb a családban, mert ha teljesen tiszta az arcom, akkor a tágabb pórusaimat is nyomogatom. Utána aztán kínlódhatok a lelkiismerettel, és azzal, hogy rám sem lehet nézni olyan ronda, piros foltok vannak az arcom.
Tisztába vagyok azzal, hogy nem szabad hozzá sem érni a pattanásokhoz, de nem bírom ki. Férjem szerint pszichiátriai eset vagyok, annyira haragszik, hogy már néha azzal is fenyegetett, hogy visszavisz anyámhoz. Most 24 vagyok. Félek, hogyha így folytatom, bőrrákot kapok, de ez sem állít meg. Ha tanulok, vagy csak filmet nézek, mindig kapargálom az arcom, és erre csak akkor jövök rá, ha a férjem rám szól, mert különben nem veszem észre, olyan ösztönös. Máskor a hajamat csavargatom, de nem tudok úgy ülni, hogy ne csináljak valamit a kezemmel.

| stressz, pánik
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Van, aki a körmért rágja, van, aki az ajkát harapdálja, a haját csavargatja, van, aki a pattanásait nyomogatja (és még sorolhatnám), hogy csökkentse feszültségét. Ha már régóta fennállnak ezek a feszültség levezető cselekedetek, az ember szinte önkéntelenül csinálja, észre sem veszi, csak ha rászólnak. Minél régebben fennáll, annál nehezebb változtatni rajta, de nem lehetetlen. Nem tett fel kérdést levelében.
Ha szeretné megérteni, miért csinálja azt, amit csinál, pszichológussal, pszichiáterrel beszélhet, bár nem hiszem, hogy emiatt "pszichiátriai eset" lenne...

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-07-20 21:27:36
| stressz, pánik

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop