Anorexia veszélye?

Kérdés:  23 éves lány vagyok, évek óta vannak evési zavaraim, de a kérdésem most nem rám vonatkozik. Én nem jártam még terápiára, de régóta van egy társaság, akikkel fórumon, vagy élőben beszélgetünk, és akiknek mind súlyosabb, vagy kevésbé súlyos evési zavaraik vannak, így volt lehetőségem jól kiismerni ezt a betegséget. Ezért is ijedtem meg nagyon, mikor azokat a viselkedésformákat kezdtem felfedezni egy barátom 14 éves húgán, amiket mind az anorexiával kapcsolatban hallottam/láttam. Nagyon értelmes lány, színkitűnő tanuló, és rengeteget tanul, annyira, hogy egy idő után az anyukájának kell kivennie a kezéből a könyveket, de ő azután is fellóg a szobájába, hogy valami mást tanuljon. Mindig kiborul, ha egy kérdésre nem tud válaszolni, vagy valamit nem jól csinál, sokszor a kezét is tördeli. Ha ételt készítünk, mindig azt mondja, hogy nem éhes, ha elé raknak valamit, azt megeszi rendesen, nem húzza a száját, és nem önti ki, de magától nem eszik, olyannyira, hogy volt, hogy elájult otthon, mert egyedül volt, és nem evett. Már azt is hallottam tőle, hogy kövér, pedig nagyon vékony.
Már említettem a barátomnak és az anyukájának is, hogy szerintem figyelni kéne rá, de a barátom szerint nem lehet semmi lelki baja, mivel nagyon harmonikus és szerető családban él (ez így is van), anyukája meg inkább úgy figyel rá, hogy mindig ellenőrzi, eszik-e rendesen.
Ön szerint reális a gyanúm? Ha igen, tehetek ennél többet, van valami, amire speciálisan oda kell figyelni?

| Anorexia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Attól, hogy harmonikusnak látszó családban nő fel valaki, még lehet lelki baja, leírása alapján elképzelhető, hogy a lánynak vannak, vagy lesznek gondjai. Mást nem tehet, minthogy óvatosan, nem bántóan szól a lánynak is, meg az anyukájának is, hogy ha ők is úgy gondolják, és problémának látják az étkezést, vagy a szorongást, szakemberhez lehet fordulni.

Kapcsolódó cikkek az Evési rendellenességek (anorexia, bulimia) rovatban olvashatók.

2009-07-26 16:05:14
| anorexia