Magas vércukorszint

Kérdés:  Időnként itthon mértem a vércukrom éhgyomorra, amikor magasabb volt, akkor pár napon belül ismételtem a mérést, közben visszafogtam magam az étkezésben. Amikor lement 7 alá, megnyugodtam és nem mértem egy ideig. Mivel lassan 48 éves leszek, sajnos túlsúlyos is vagyok, így úgy gondoltam, ez az érték még belefér. Egyébként évente egyszer általában van egy nagylabor és tavaly 6,7, az idei márciusi vénás laborérték 6,9 volt (sajnos a koleszterin, triglic. értékeim még a magasak).
A háziorvosom azt mondta, próbáljak fogyni ő még erre nem javasol gyógyszert. Most két hete jogosítványhosszabbítás miatt háziorvosom ujjbegyből vért is nézett, ami egy szelet süti után 10,83 volt. Mondta, hogy nézegessem itthon magamnak, és ha az éhomi magas, akkor menjek vissza. Azóta nézegetem, cukros ételt, sütit, egyáltalán nem eszem, fehérkenyeret szintén nem, csak kevés rozsos kenyeret. Fogytam is 2 kg-ot, viszont a diéta ellenére még azt vettem észre, hogy magasabb az éhomi értékem, mint mikor mindent ettem. Most 7,6-8,7 körül mérem, de inkább a 8 fölötti az átlagos. Olyan is volt, hogy evés után még alacsonyabb volt, vagy majdnem annyi, egy tizednyi volt az eltérés. Volt, hogy evés után volt 9,2.
Teljesen pánikba estem, már nem is merem naponta mérni. Nem szeretnék állandó gyógyszeren élni ezentúl, ezért a neten nézelődöm, hogy talán most még az elején tudnék alternatív megoldást találni. Ebben szeretnék a segítséget kérni.
Találtam a Bio-Króm Dia - étrend-kiegészítőt, amelyet diabéteszeseknek ajánlanak, illetve hallottam a zöldalga kivonatról (Spirulina), de ezt gyógyszertári forgalomban nem láttam. Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint próbálkozhatnék étrend-kiegészítő megoldással még az elején? Nagy baj, ha az evés utáni cukrom alacsonyabb, vagy megegyező, mint az éhomi?
Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

| diabétesz, inzulin rezisztencia
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(júliusi)   InforMed

A Bio króm szedése mennyiben más, mint egy hatékony gyógyszer szedése? Az étrend-kiegészítők-ahogy a nevük is mutatja-csak kiegészítő terápiaként alkalmazhatók, nem oldják meg az alap problémát.
Ha nem akar gyógyszert szedni, akkor nem 2, hanem valószínű legalább 10-15 kg-t kell fogynia úgy, hogy nemcsak az ételek minőségén változtat, hanem szigorúan megszorítja az elfogyasztott mennyiségeket is!
Ezen kívül elengedhetetlen a rendszeres, 40-50 percig tartó, 100 feletti pulzusszámmal járó testmozgás is! (Kösse napi tevékenységhez: járjon gyalog, vagy kerékpárral munkába, lépcsőzzön a lift helyett stb.). Ez nemcsak a fogyásban segít, de az inzulin hatását is javítja. Az Ön esetében ugyanis a cukorbetegségnek az ún. inzulin-rezisztenciával járó formája valószínű. Ez azt jelenti, hogy kellő, vagy nagyobb mennyiségű inzulin van a vérben, mégsem tudja a vércukrot csökkenteni. Az első lépés a fogyás (fél év alatt 6-10 kg-ot le lehet fogyni), illetve gyógyszeresen a metformin szedése, ami az inzulin rezisztenciát csökkenti.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2009-07-30 13:26:03
| diabétesz, inzulin rezisztencia
hirdetés