Terhesség, amit talán megbántam

Kérdés:  5 éve vagyok együtt a vőlegényemmel. Eddig nem volt komolyabb probléma köztünk, amit ne tudtunk volna megoldani, de most teljesen kilátástalannak érzem a helyzetem. 5 hónapos terhes vagyok, ez életem egyik legrosszabb időszaka. Terveztük a gyereket, de arra nem számítottunk, hogy elsőre összejön, én nagyon örültem neki, amikor megláttam a pozitív tesztet, a párom viszont nem úgy reagált, ahogy elvártam volna. Első kérdése az volt, hogy mi legyen, és ez tartott az első 3 hónapig, már 2 nappal az abortusz előtt voltam, amikor úgy döntöttünk megtartjuk, igazából csak az anyagiak miatt hezitált, én ezt nem tudtam neki megbocsátani, hogy 30 évesen miért nem gondolkodott ezen előbb. Erre a válasza mindig az volt, hogy én erőszakoskodtam a gyerekkel, ami persze nem igaz, mert ráerőltetni senkire nem lehet egy gyereket, ha a másik nem akarja.
Ez az időszak nagyon megviselt engem, ezt leírni sem tudom, hogy mennyire. Most, amikor minden jó lehetne, talán még rosszabb, rengeteget idegeskedek, mert rengeteg a vita köztünk, a szex miatt is, mert amióta terhes vagyok, nem igénylem, és ebből adódóan féltékeny vagyok. Egyetlen örömöm az életben a kutyám, akit abnormális módon szeretek, és akit el fog ajándékozni a párom, mert a lakásban van, és azt mondta, nem tűri meg, hogy a gyerek közelébe legyen, mert megbetegszik tőle. Szóval nincs semmi, aminek örülhetnék, itt a gyerek a hasamban, aki tönkre teszi az életem, mert úgy érzem, olyan embernek szülöm, aki nem érdemes rá, viszont egyedülálló anya nem akarok lenni, és nem is tudnám megtenni. Sokszor az jár a fejemben, hogy nem akarok tovább élni, mert nincs miért. A párom abszolút nem toleráns, rengeteget dolgozik, nem tolerálja a hangulatváltozásaimat, közben állandóan az anyagiakkal stresszel, és ha nem bírok egyszerre minden házimunkát megcsinálni, akkor azzal. Én elhiszem, hogy nehéz velem, makacs rossz természetem van, de a gyerekre miért nem tud tekintettel lenni? Úgy érzem, nem bírom, és nem tudom, mit csináljak. Egyszerűen tönkrement az életem a gyerek miatt.
Kérem, adjon valamilyen tanácsot!
Köszönettel, egy 25 éves lány.

| párkapcsolat, terhesség
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2009 ;14(júliusi)   InforMed

Azt olvasom, hogy nagyon sok csalódás érte ebben az egyébként is nehéz időszakban, gyermeket vár, kérdés, hogy párja mennyire társa ebben, anyagi gondjai vannak, kiszolgáltatott a párjának és még kedvenc kutyusától is meg kell válnia, nem is beszélve a féltékenységről, ami önmagában igen megterhelő lehet.
Nagyon sok negatív érzés van Önben a születendő gyermekkel kapcsolatban, és mindehhez sokat van egyedül. A nagyon sok indulat, rossz érzés, sőt önpusztító gondolat nagyon nagy károkat okozhat, ha nem sikerül tőlük valamennyire megszabadulni.
Nem Ön az egyetlen ember, aki terhessége alatt lelkileg kiegyensúlyozatlanná vált. Még a terhesség alatt, szülés előtt fontos lenne, hogy foglalkozzon saját érzéseivel, akár úgy, hogy egy kívülálló embernek, optimális esetben pszicho-szakembernek elmondja őket, hogy ne mérgezzék magát és a babát tovább. Ilyenkor gyógyszer nem igazán jön szóba, de egy szakorvosi vizsgálat esetleg arra is jó, hogy precízebb felmérése legyen a lelki állapotának, és tervezni lehessen a segítséget.
Ne hagyja annyiban, felelős saját- és gyermeke egészségéért!

Kapcsolódó cikkek a Partnerkapcsolat, szex és a Terhesség, szülésrovatokban olvashatók.

2009-08-07 14:28:01
| párkapcsolat, terhesség

Kis drogkalauz

A pszichiátriai betegségek között is az egyik legkényesebb téma az alkoholfüggés és a drogfogyasztás. Az érintett személyek és környezetük sokáig halogatja a segít...


Web Design & Development Prowebshop